Nyheter

Utredningar av ett misstänkt Hamas-nätverk i Tyskland tyder på att den palestinska terrororganisationen, som hittills bara har opererat i Mellanöstern, planerar attacker mot judiska och amerikanska mål på tysk mark.

Det framgår av uppgifter från utredningen av gripna terrormisstänkta i Tyskland och Nederländerna som Welt am Sonntag har fått kännedom om.

Nätverket verkar ha intresserat sig för den israeliska ambassaden i Berlin, och en amerikansk militärbas i delstaten Rheinland-Pfalz.

Israel varnade redan förra året de europeiska länderna för att Hamas hade etablerat nätverk i vår del av världen, och några av de personer som då och då arresteras i antiterrorräder i Tyskland verkar bekräfta varningen.

Den 25 oktober 2023 laddar Ibrahim El-R upp. en ny bild till hans Facebook-sida. Den visar en riddare med ett svärd. Ovanför står det på engelska: ”Någon måste börja. Någon måste ta ansvar och göra rätt för det är rätt.” Mindre än två månader senare grips 41-åringen i Berlin. Polisen söker igenom en lägenhet som tillhör den libanesiskfödde mannen i stadsdelen Kreuzberg. Polisen gör även husrannsakan i bostäder tillhörande två av mannens nära bekanta. De tre männen ställs sedan inför en undersökningsdomare och häktas.

Det blir början på kartläggningen av ett ännu större nätverk som misstänks tillhöra Hamas, där meddelanden på Facebook i själva verket uppfattas som instruktioner att döda judar och amerikaner.

Enligt utredarna hade nätverket blivit tillsagt att etablera ett lager i Europa för att förvara vapen, som i ett senare skede skulle transporteras till Berlin, i syfte att attackera judiska institutioner.

Det kartlagda nätverket har kopplingar till Mellanöstern:

Internationaliseringen kontrolleras i södra Libanon. En man vid namn Khalil Hamed Al Kharraz, även känd som Abu Khaled, tjänstgjorde som andrebefälhavare för Hamas militära arm, ”Qassam-brigaderna”, i avdelningen där.

Avlyssning av nätverket i Tyskland bekräftade kopplingen, och utredarna tror också att de har kartlagt vem som skulle attackera.

Det betyder att Hamas också har siktet inställt på Europa. Väst kommer då att möta en ny dimension av terror, skriver Welt am Sonntag.