Nyheter

Nya Tider, Insikt24, och Bulletin blir alla av med sitt statliga mediestöd. Det står klart idag när fördelningen av det nya bidraget redovisas. Vänsterextrema förtalsbloggen ETC behåller sina stöd.

Flera högertidningar blir av med sina stöd eller får minskat stöd. Vänsterextrema ETC får behålla sina statliga stöd och kan således fortsätta bedriva sin förtalsverksamhet som de gjort tidigare. Flera vänstertidningar blir dock av med sina statliga bidrag: Kommunistiska partiets tidning Proletären, Socialistiskt alternativs tidning Offensiv, socialdemokratiska AiP, Flamman, Arbetaren, Feministiskt perspektiv, Fria Tidningen och Syre.

Mediestödsnämnden menar att Nya Tider inte bedriver relevant lokal eller regional nyhetsförmedling. Tidningen uppges vidare endast ha ”5.000 regelbundna användare”.

”Mot bakgrund av att Nya Tider har en förhållandevis låg andel regelbundna användare sett till den nationella mediemarknaden finner nämnden att Nya Tiders nyhetsbevakning och redaktionella innehåll inte är av sådan betydelse för den publicistiska mångfalden eller nyhetsutbudet på den nationella mediemarknaden att Nya Tider kan anses vara av särskild vikt för mediemångfalden”, skriver nämnden.

Nya Tider beviljas ett övergångsstöd på 4,55 miljoner kronor för i år. Övergångsstödet, som kan ges till dagstidningar som haft driftsstöd, kommer att delas ut i årliga allt mindre portioner fram till 2028, då den sista utbetalningen sker.

Av den dryga miljard som mediestödsnämnden har att fördela beviljades 810 miljoner kronor i allmänt redaktionsstöd, utökat redaktionsstöd och övergångsstöd. Övergångsstödet har lämnats fullt till de sökanden som tidigare haft driftsstöd och som uppfyllt förutsättningarna för stöd.

– Det har inneburit ett stort arbete för mediestödsnämnden att sätta sig in i det nya regelverket och att landa i de bedömningar som ingår i det. Mediemyndigheten har haft ett fint samarbete med nämnden. Jag är glad att vi nu kan presentera deras beslut så att redaktioner – som bedömts uppfylla villkoren – kan få de pengar de behöver för att bedriva den viktiga nyhetsbevakningen, säger Jan-Olof Lind, generaldirektör vid Mediemyndigheten, i ett uttalande.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *