Nyheter

Strax före EU-valet går Giorgia Meloni ut mot centralismen i europeisk politik:

”Europa har hanterat allting dåligt”, sade den italienska premiärministern på måndagsmorgonen till programmet ”Giù la maschera” (ner med masken) på Radio1-kanalen som tillhör det offentliga TV-bolaget RAI.

”Europa”, som i italiensk politik är synonymt med EU, ”måste ändra sina prioriteringar” och ”ta hand om färre saker”, sa Meloni, enligt den italienska nyhetsbyrån Askanews:

”Europa trodde att det måste reglera minsta detalj i sina medborgares liv, med vad som visade sig vara ett angrepp på sina medborgares friheter, när man inte visste hur man skulle hantera de stora sakerna. Jag vill ha mer subsidiaritet: Europa måste göra färre saker, men göra dem bättre. Det skulle vara ett taktskifte som Europa skulle må bra av.”

Melonis parti Fratelli d’Italia (FdI) var det enda som motsatte sig de mycket hårda coronaåtgärderna som genomförts av Mario Draghis regering.

Gruppen europeiska konservativa och reformister (ECR), som FdI tillhör i EU-parlamentet, omfattar den del av Europas nya höger som inte är emot EU som sådan, utan vill ha mer makt tillbaka till medlemsländerna.

Motsatsen är självmord, säger Italiens premiärminister:

Så ”man måste förstå vad man menar med att vara för eller emot Europa”, att ge mer makt till Europa skulle vara ”självmord”, för ”Europa har hanterat allt, och hanterat allt dåligt”.

EU-valet börjar torsdagen den 6 juni, men för de flesta medlemsländer är valdatumet söndagen den 9 juni.

Enligt den senaste opinionsundersökningen i Italien får FdI stöd hos 26,5 procents av väljarna, vilket är en halv procentenhet mer än i det italienska parlamentsvalet i oktober 2022.

Till RAI talade Meloni också om ämnen som kriget i Ukraina, artificiell intelligens och organisationen av det italienska public service-företaget där hon var gäst. RAI tillhör folket och ska representera alla, konstaterade hon.