Ur flödet/i korthet

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu är inte nöjd med den norska regeringens beslut att erkänna Palestina som en stat.

– Det här kommer att bli en terroriststat som kommer att genomföra massakern den 7 oktober om och om igen, säger Benjamin Netanyahu. (NTB-Reuters)

Hamas ledare har upprepade gånger sagt att de vill fortsätta utföra sådana terrorattacker.

Förutom Norge kommer även Irland och Spanien att erkänna Palestina som stat.

– Ett erkännande av Palestina är stöd för moderata krafter, som befinner sig på retirerande front i en långvarig och grym konflikt, sa premiärminister Jonas Gahr Støre (Ap) under onsdagens presskonferens.

Hur Støre hittar moderata krafter som kan få inflytande i en eventuell palestinsk stat är okänt. Hamas kommer förmodligen fortfarande att vilja ha en stat from the river to the sea, och då är judarnas historia i Israel över.

Saudiarabien och Qatar berömmer Norge, Spanien och Irland för beslutet, och ber andra länder att göra detsamma.

”Kungariket uppskattar vänliga länders beslut, vilket bekräftar det internationella samförståndet om det palestinska folkets inneboende rätt till självbestämmande, och uppmuntrar de återstående länderna att göra detsamma”, heter det i ett uttalande från Saudiarabiens utrikesministerium. (NTP-AFP)

Både Saudiarabien och Qatar är länder med minimalt självbestämmande bland sin egen befolkning, som förmodligen inte förväntar sig något annat i en eventuell palestinsk stat.