Nyheter

På tisdagen röstade ett enigt Storting för fem ändringar i den norska grundlagen som ska säkerställa domstolarnas oberoende. Ordföranden i kontroll- och konstitutionsutskottet, Peter Frølich (H), säger att Norge måste skydda sig mot politiker som kan genomföra statskupper.

Frølich har gett flera intervjuer där han talar om kupper, men utan att ge några detaljer. Han gör ett halvhjärtat uttalande, men det råder knappast någon tvekan om att han syftar på Trump, Le Pen, Orban – dvs. högern. Det saknar motstycke i norsk historia att ett enigt Storting ändrar grundlagen med hänvisning till risken för en statskupp.

– Vi har sett utanför landets gränser hur opportunistiska politiker, och till och med kuppmakare, kan utnyttja svagheter, konstitutionella svagheter, och använda domstolarna som ett verktyg för egen politisk vinning. I samma ögonblick som det sker är vår rättsstat allvarligt hotad. Nu har det blivit svårare, herr president, här i Norge”, sade Frølich om beslutet.

I USA har Biden-regimen gjort rättsväsendet till ett politiskt vapen och förföljer Bidens utmanare. Men detta verkar inte oroa det norska parlamentet.

FBI har ingripit i två val och demokraterna har startat två riksrättsprocesser. Men det studsar av som vatten på en parlamentarisk gås.

– President, rättsväsendets oberoende är varken under press eller hotat i dagens Norge, men ingen vet vad framtiden bär med sig. Även här kan det dyka upp auktoritära krafter som vill bli av med en besvärlig motkraft, som oberoende domstolar kan vara”, sade talespersonen Frode Jacobsen (Ap) när frågan var uppe till debatt. (NTB)

”Auktoritära krafter”. Konservativa partiet och Arbeiderpartiet är eniga och övriga partier följer efter.

Inte ett pip. Omröstningen skedde muntligt så att alla skulle kunna se om någon röstade nej.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *