Ur flödet/i korthet

Så kom domen: Donald Trump fälls på samtliga 34 punkter. USA:s tidigare president och favoriten i det kommande valet riskerar fyra års fängelse. Per åtalspunkt. Den hetsjakt på Trump som pågått sedan valsegern 2016 har landat i detta.

Reaktionerna är blandade. Media, neocons och Biden-anhängare jublar, medan många som stödjer Trump talar om korruption och om hur ”den djupa staten” med alla medel försöker att göra sig av med hotet som The Orange Man utgör. Exakta detaljer om hur turerna har gått, kommer allmänheten förmodligen aldrig att få klarhet i. Men en sak är säker: det har gjorts många ”specialarrangemang” för att öka chanserna för en fällande dom.

Nu spekuleras det i hur den före detta presidenten ska straffas. Ska presidentkandidaten förlora sin egen rösträtt? Ska han hindras från att delta i presidentvalet? Ska Trump få en övervakare, eller sättas bakom lås och bom? Även om Trump teoretiskt sett skulle kunna dömas till fyra års fängelse per åtalspunkt, med ett tak på 20 år, så kan han också få ett villkorligt straff. Hur det blir får vi veta den 11 juli.

Domen kommer givetvis att överklagas, men av någon märklig anledning anses det beslutet inte kunna komma förrän efter presidentvalet den 5 november.

Frågan är väl vad det Biden-trogna systemet vågar göra fram tills dess. Om målet är att minska Trumps chanser i det kommande presidentvalet är det långt ifrån säkert att det görs bäst genom att ge honom ett hårt straff – hittills har stödet för Trump ökat ju hårdare han angripits under rättegången.

Men kanske är straffet – om det nu blir något sådant – sekundärt. Det viktigaste målet kan redan vara uppnått, nämligen målet att få varje enskild amerikan att förstå att ingen går säker. Den som utmanar makten, kommer att krossas av makten.

Budskapet är omöjligt att missförstå: Inte ens den som kan lägga tiotals miljoner dollar på advokatkostnader går säker. Så vem vågar då på allvar utmana det som kallas The Deep State – det vill säga det nätverk av medlemmar från den federala regeringen (särskilt FBI och CIA), som i samverkan med finansiella och industriella enheter (inklusive det militär-industriella komplexet) och ledare på hög nivå, utövar makt vid sidan av den valda regeringen?

Rättegången mot Trump har varit lawfare på högsta nivå.

Hur – eller om – han straffas, kan visserligen påverka vem som vinner presidentvalet i november. Men kanske är det viktigaste målet redan uppfyllt. Genom att fälla Trump, har man vingklippt alla som på allvar vill ta upp kampen med dem som nu har den verkliga makten i USA. Vilka det nu än är.