Nyheter

Perus regering undertecknade i helgen ett dekret från högsta domstolen som definierar transsexualitet som en psykisk störning.

Detta är en del av en uppdatering av landets grundläggande sjukförsäkringsplan (PEAS), som har väckt upprördhet i HBTQI+-gemenskapen.

Även om definitionen, enligt den peruanska regeringen, är tänkt att ge personer som identifierar sig som transpersoner eller med andra könsidentiteter tillgång till sjukförsäkring, har dekretet mötts av våldsamma reaktioner från lokala HBTQI+-aktivister och politiker, skriver Breitbart News.

Transpersoner ansågs tidigare vara personer med psykiska problem, men HBTQI-aktivisterna kämpade för att de skulle anses vara helt friska. Samtidigt kräver de att andra finansierar onödiga operationer, rent hälsomässigt, för enorma belopp som kan kosta upp till 20 miljoner per så kallad frisk person.

Det kontroversiella dekretet slår fast att man efter en genomgång av diagnoserna i Världshälsoorganisationens (WHO) 10:e internationella klassificering av sjukdomar (ICD-10), som ingår i landets hälsoprogram PEAS, fann att ”sju (07) ICD -10- diagnoser relaterade till psykiska problem hade utelämnats, och att dessa, enligt dekretet, ”bör införlivas” i landets hälsoplaner, med beaktande av Perus lagar om mental hälsa.

Dekretet definierar transsexualism, ”dubbelrollstransvestism”, könsidentitetsstörning hos barn, ”andra könsidentitetsstörningar” och ”könsidentitetsstörning, ospecificerad” som psykiska störningar i enlighet med definitionerna i WHO:s ICD-10-manual.

Aktivister reagerar naturligtvis, och får även politiskt stöd.

”Vi kan inte tillåta att det går åt fel håll, devalverar och kränker rätten till jämlikhet och icke-diskriminering, samt rätten till hälsa och andra rättigheter för HBTQI-personer i Peru”, säger parlamentarikern Flor Pablo Medina Medina.

Medina var utbildningsminister i Peru från 2019 till 2020, och representerar Partido Morado, som enligt Wikipedia lyckas vara ett centralt, progressivt och liberalt parti på samma gång.

75-80 procent av barn som upplever sig lida av könsdysfori (obehag över sitt eget kön) lider också av annan psykiatrisk problematik. Det kan vara exempelvis autism, vilket är mycket vanligt bland barn som lider av könsdysfori, eller olika ångesttilllstånd.

Det kan också finnas en sexuell förvirring: även om 80-90 procent av de barn som säger sig lida av könsdysfori accepterar sin egen kropp efter puberteten, är ett stort antal av dessa (cirka 80 procent) homosexuella eller lesbiska.