Ur flödet/i korthet

– Om det fanns en palestinsk stat nu skulle den styras av Hamas. Då skulle vi få en talibanliknande stat, en satellitstat till Iran, säger Salman Rushdie.

Vänstern i väst vill ha en palestinsk stat eftersom man reagerar känslomässigt på dem som dör i Gaza, men det vore inte särskilt genomtänkt, säger den kände författaren i en intervju med rbb24, som är det tyska regionala public tv-bolaget rbb24 Fernsehens nyhetsprogram.

Det är problematiskt när dessa känslor övergår i antisemitism, och till och med stöd för Hamas, konstaterar Rushdie, som varit i Tyskland för att presentera den tyska översättningen av Knife, boken han skrev efter knivattacken i USA 2022 .

Attacken, där Rushdie förlorade sitt högra öga, blev en skräckinjagande påminnelse om att nitiska muslimer inte har glömt den fatwa som Ayatollah Khomeini utfärdade mot författaren till The Satanic Verses, och som även inkluderade översättare och förläggare.

rbb24-redaktören Nadine Kreuzahler vill veta vad Rushdie tycker om de pro-palestinska och anti-israeliska protesterna vid universiten i Tyskland, men författaren vet lite om situationen där. Men han talar gärna ut om USA.

Vad tycker du om situationen i USA i detta sammanhang?

Jag undervisar vid New York University, där det också har förekommit studentprotester, om än inte lika våldsamma som på Columbia, och jag har blandade känslor kring detta. Dels har eleverna förstås demonstrationsrätt. I min generation protesterade vi mot Vietnamkriget. Det är viktigt att skydda denna frihet.

Men det är också nödvändigt att se till att andra studenter inte känner sig otrygga på grund av detta, eller att protesterna utvecklas till antisemitiska uttalanden, vilket har skett i många fall.

Situationen väcker dilemman, erkänner Rushdie.

Universitetens förvaltningar har hanterat det annorlunda – vissa bättre, andra sämre. Att släppa beväpnad polis på studenter är ingen bra idé tycker jag, men å andra sidan är det inte heller någon bra idé att ockupera och skada universitetsbyggnader.

Man måste ta avstånd från Hamas, anser han:

Faktum är att alla normala människor bara kan bli chockade över vad som händer i Gaza just nu, av omfattningen av oskyldiga dödsfall. Men jag tycker att demonstranterna också borde nämna Hamas. För allt började med dem. Och Hamas är en terroristorganisation. Och det är komiskt att den unga, progressiva studentpolitiken stödjer en fascistisk terrorgrupp, för på sätt och vis gör de det också.

Rushdie säger ändå, något överraskande, att religiös fanatism inte är den största faran i dagens värld trots att den förblir farlig, utan det är istället ”den växande populismen i kombination med okunskap”.

Författaren syftar särskilt på republikanska väljare i USA. Men presidentvalet 2020 var ”ett rättvist och ärligt val”, säger Rushdie.