Nyheter

Socialdemokraterna föreslår att Europol ska få ett särskilt uppdrag att stödja den nationella polisen i kampen mot deepfakes, det vill säga datorgenererade bilder och videoklipp som ser äkta ut. Detta initiativ ingår i partiets bredare strategi för att bekämpa det växande problemet med AI-relaterade bedrägerier.

Johan Danielsson, kandidat i valet till EU-parlamentet för Socialdemokraterna kommenterar situationen, och vad han tycker att regeringen borde göra i den situation som vi befinner oss i med allt fler bedrägerier.

– Regeringen behöver göra mer. Regeringen behöver framförallt säkerställa att de nya regler vi nu har fått på plats också kan genomföras i Sverige. Att de regler som finns för att märka upp deepfakes på nätet också ska fungera när det gäller svenskt språkinnehåll.

Danielsson förklarar vidare de nya digitala reglerna som Socialdemokraterna har föreslagit.

– De digitala reglerna ger ökat ansvar för sociala medieplattformar att se till att det här bedrägliga innehållet tas bort. Den nya AI-akten är också tydlig med att deepfakes senast 2025 ska märkas upp och flaggas som just deepfakes för att minska risken att människor luras och utsätts för bedrägerier, säger han.

När det gäller bankernas ansvar för felaktiga utbetalningar och bedrägerier påpekar Danielsson att bankerna måste ta sitt ansvar och ersätta kunder som har blivit lurade.

– För oss är det självklart att bankerna ska ta sitt ansvar och ersätta kunder som luras. Det här är viktigt för de enskilda individer som blir blåsta på sina livsbesparingar. Men det skulle också öka incitamenten för bankerna att ta upp kapplöpningen mot gängen, skapa system som minskar möjligheten till bedrägerier. Det är viktigt eftersom de här pengarna man vinner på bedrägerier återinvesteras i vapen och narkotika.

Om Europols roll i detta säger Danielsson att Europol ska få mer resurser för att lättare kunna bekämpa den växande problematiken med AI som används för bedrägerier.

– Ett av de förslag vi presenterar idag handlar om att Europol ska få mer resurser och ett riktat uppdrag att utveckla operativa kunskaper och tekniska färdigheter, så att de nationella polismyndigheterna får bättre möjligheter att jaga bedragare och kriminella på nätet. AI utvecklas väldigt fort och vi måste se till att EU och Sverige hänger med. EU har väl hamnat lite efter i AI-kapplöpningen, både mot USA och Kina, men också mot bedragare. Vi tycker att det måste vara prioriterat de kommande åren i EU-budgeten och forskningsbudgeten att man satsar just på att komma ikapp i AI-racet, avslutar han.