Nyheter

Säkerhetsläget i Sverige fortsätter att vara allvarligt. Sedan hösten har terrorhotnivån legat på en hög nivå, motsvarande fyra på en femgradig skala. Ingen förändring av hotbilden är aktuell för närvarande, enligt Säkerhetspolisen.

Fredrik Hallström, operativ chef vid Säkerhetspolisen, påpekar att den bild som har framställts av Sverige som islamfientligt har ökat hotnivån. Detta resulterade i att Sverige förra året gick från att vara ett legitimt till ett prioriterat mål för extremistiska grupper. Även om Sverige inte för närvarande är lika i fokus för våldsbejakande extremisters propaganda som förra året.

Säpo noterar en ökad propaganda kring stora planerade evenemang från våldsbejakande islamistisk extremism, vilket följer tidigare mönster.

Säkerhetspolisen identifierar också svårigheter att förebygga och förhindra ensamagerande.

De pågående konflikterna i Mellanöstern kan fortsätta att öka polariseringen och därigenom risken för våld, enligt Säpo.

Under våren och sommaren kommer flera större evenemang att äga rum i Europa och Sverige, inklusive Eurovision i Malmö den 4-11 maj med ett stort antal förväntade besökare.

Fredrik Hallström framhåller att Säkerhetspolisen samlar in och analyserar information för att kontinuerligt utvärdera lägesbilden och för att förebygga våldsbrott. Historiskt sett har skyddsåtgärder inför olika evenemang visat sig vara effektiva. Samarbete med olika partners, både nationellt och internationellt, är en viktig del av detta arbete, där Polismyndigheten spelar en central roll.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *