Nyheter

Sverigedemokraterna har lagt fram ett förslag om särlagstiftning med målet att införa hårdare straff för gängkriminella. Richard Jomshof, partiets ordförande i justitieutskottet, betonar att detta är ett omfattande program riktat specifikt mot organiserad brottslighet.

– Förslaget innebär att vi utarbetar ett program som specifikt riktar sig mot de gängkriminella och organiserade brottsligheten. Avsikten är att slå mot dessa individer och göra livet mycket svårt för dem som väljer att bli gängkriminella, säger Jomshof.

Programmet inkluderar en rad åtgärder, bland annat ekonomiska sanktioner och straffskärpningar. Jomshof förklarar att förslagen innefattar allt från att förhindra gängkriminella från att bedriva näringsverksamhet till att införa hårdare straff och bättre kontroll över gängmedlemmarnas aktiviteter.

– Vi har utvecklat ett femtiotal olika åtgärdsförslag och det kommer sannolikt att bli fler. Förslagen är omfattande, från ekonomiska sanktioner som gör det omöjligt för gängkriminella att bedriva näringsverksamhet till ytterligare straffskärpningar, förklarar Jomshof.

För att förhindra att ungdomar dras in i gängkriminalitet föreslår Sverigedemokraterna även strängare åtgärder för yngre individer, inklusive de under 15 år. Dessa åtgärder kan innebära placering på särskilda skolor och ökad övervakning.

– Det handlar om att mycket tuffare hantera de ungdomar som väljer denna bana, även de som är under 15 år, genom att till exempel placera dem på särskilda pliktskolor, säger Jomshof.

Enligt tidigare offentliggjord statistik från polisen finns det 14 000 gängkriminella och 48 000 individer som möjliggör deras verksamhet i Sverige. Sverigedemokraternas mål är att med dessa nya åtgärder göra livet så svårt som möjligt för de gängkriminella och därigenom få fler att lämna den kriminella miljön.

– Målet är att gå ännu längre och göra livet så svårt för de gängkriminella att vi förhoppningsvis kan få fler att lämna denna miljö, avslutar Jomshof.

Sverigedemokraterna hoppas att helheten i deras förslag ska leda till betydande förändringar och en minskning av gängkriminaliteten i Sverige.