Nyheter

Mordförsöket på den slovakiske premiärministern Robert Fico i onsdags var politiskt motiverat, sa den slovakiske inrikesministern Matus Sutaj Estok till media på onsdagskvällen.

Enligt ministern visade den inledande utredningen att det låg ”ett tydligt politiskt motiv” bakom, rapporterar Euronews.

Ett videoklipp av den gripne Juraj Cintul, som cirkulerar på nätet, verkar bekräfta Estoks teori: 71-åringen säger att han inte håller med om regeringens politik och pratar efteråt om att media, inklusive det statliga teve-bolaget RTVS, har blivit angripna och inte längre fungerar.

Bakgrunden till attentatsmannens yttrande verkar inkludera mordet 2018 på den slovakiske undersökande journalisten Jan Kuciak, som hade undersökt skatteflykt från affärsmän med anknytning till slovakiska politiker. Mordet utlöste en politisk kris som slutade med att Robert Fico avgick som premiärminister. Men det hindrade inte Fico från att göra comeback som premiärminister.

I ett tal till media i går kväll sa inrikesministern också att Slovakien är ”på randen av inbördeskrig” på grund av politiska spänningar, och ministern uppmanade allmänheten att sluta sprida hatiska budskap. Slovakiens avgående president Zuzana Čaputová kräver också ett slut på den hatiska retoriken.

Liksom andra europeiska länder är även Slovakien uppdelat mellan ett eurocentriskt/globalistiskt läger och ett motsvarande nationellt konservativt, där socialdemokraten Fico tillhör det senare.

Attentatsmannen däremot tillhörde den progressiva och eurocentriska vänstern.

Cintul framstår ändå som en något gåtfull gestalt, inte minst mot bakgrund av anklagelserna om att han tillhört en pro-rysk slovakisk milis. 71-åringen är gift och tidigare ostraffad och hade aldrig varit i någon säkerhetsmyndighets blickfång. Till slovakisk TV säger grannarna att de var chockade.