Nyheter

Situationen i några av Sveriges invandrarsamhällen är nu mycket spänd. Svensk polis har identifierat minst fem gängkonflikter som förväntas leda till nya vågor av dödligt våld. Det skriver Aftonbladet.

Konflikterna kring just Stockholm väntas nå rekordnivåer. Aftonbladets poliskälla befarar att en ”blodröd sommar” är på väg.

En av de mest intensiva konflikterna är en intern tvist i det så kallade Foxtrot-nätverket, som splittrades i två fraktioner förra sommaren. Rawa ”den kurdiske räven” Majid och Ismail Abdo leder de två falangerna. Ismail Abdo kallas också ”Jordgubben”.

Abdos fraktion, kallad Rumba, har vunnit mark medan Majid har suttit fängslad.

Nu när Majid är på fri fot befarar polisen att våldet ska blossa upp igen. Det misstänks att Majid kommer att försöka återuppta kontakten med gamla allierade, vilket kan leda till nya hämndaktioner, framför allt mot Dalen-nätverket.

Området kring stadsdelen Skärholmen har blivit en krutdurk efter makt-vakuumet som uppstod förra året. Vårby-nätverket, som tidigare kontrollerat området, har splittrats och nya fraktioner har bildats i Vårberg och Alby. Det har resulterat i flera våldsdåd i Stockholm i våras.

Sedan 2020 har Peppar och nätverket Fagersjö-Farsta också varit i konflikt, utlöst av ett mord. Flera gängmedlemmar har nyligen släppts från fängelset, vilket ökar risken för att våldet eskalerar igen. Polisen befarar att de kriminella nätverken planerar nya våldsdåd, bland annat skjutningar och explosioner.

Södertäljenätverket har varit delat mellan Ronna- och Saltskogsfraktionerna under ett antal år, med blodiga konflikter som kulminerade 2022. Även om konflikten har varit vilande misstänker polisen nu att den kan ta fart igen med planerade våldsdåd i nära framtid.

Visättra-nätverket, som bröt sig från Flemingsberg-nätverket efter attentatet på en ledare 2021, är i konflikt med sitt ursprungliga nätverk. Polisen har den senaste tiden observerat maskerade medlemmar ur Visättra-nätverket röra sig i Flemingsbergsområdet och uppträda konfronterande. En framstående person i Flemingsberg-nätverket försöker hålla sig undan och använder bara taxi för att undvika attacker. Polisen tror att även denna konflikt kan eskalera.

Polisen säger till Aftonbladet att man arbetar intensivt med att förebygga grova våldsbrott genom ett underrättelsebaserat arbete. Flera grova brott har redan förhindrats, men polisen är beredd på en sommar då våldet kan eskalera.