Eurovision Song Contest 2024 hålls i Malmö denna vecka. Rädsla får tre av fyra invånare i staden att ändra sina vanor under Eurovision. Det rapporterar Sydsvenskan.
Natten till måndagen den 6 maj drabbades en lägenhet i stadsdelen Kirseberg i Malmö av en explosion. Det är för tidigt att säga om detta har något med Eurovision att göra. Det kan också vara en del av de pågående gängkrigen som påverkar nästan hela Sverige året runt.
Protesterna mot Israels deltagande i tävlingen förväntas bli massiva.
European Broadcasting Union (EBU), som anordnar Eurovision Song Contest, vill att allt ska vara opolitiskt.
Den som försöker ta sig in med palestinska flaggor, skyltar med politiska budskap eller andra symboler som ”kommer att störa ett lyckat evenemang” kommer att stoppas vid entrén till Malmö Arena. Det rapporterar Göteborgs-Posten.
Endast nationella flaggor från deltagande länder och prideflaggor kommer att tillåtas inne på arenan.
Polisinsatsen kring Eurovision väntas bli en av de största i svensk historia. Tusentals poliser kommer att vara inblandade.
I region Skåne kommer poliser inte att ges permission i samband med evenemanget. ”Det kommer att finnas poliser överallt under den här veckan”, säger polisens presstalesman Nils Norling till SVT.
Även Försvarsmakten är inblandad. Dessutom kommer poliser från både Danmark och Norge för att hjälpa den svenska polisen att upprätthålla säkerheten.
Trots en av de mest massiva säkerhetsinsatserna i Sveriges historia känner sig lokalbefolkningen fortfarande inte trygg.
Bara var fjärde Malmöbo vågar leva som vanligt under Eurovision. Tre fjärdedelar av stadens invånare är så oroliga över säkerhetsläget att de undviker platser de brukar besöka. Det visar en omröstning som Novus gjort på uppdrag av Sydsvenskan.
Kvinnor och äldre är särskilt rädda. Bland kvinnorna svarar 62 procent att de kommer att undvika området Hyllie och Malmö Arena under musikaltävlingen.
Många invånare är så oroliga att de undviker vilket område som helst i staden under tävlingen. ”Jag är ingen rädd människa. Men det är klart att jag känner av stämningen när de kallar in en massa poliser och bygger upp de här murarna”, säger Madeleine Ragnarsdotter till Sydsvenskan.
Ardalan Shekarabi (S) betraktar det faktum att tre fjärdedelar av invånarna i Sveriges tredje största stad är så oroliga för sin säkerhet att de vill undvika platser de brukar besöka som ett ”ett fiasko”. Han kräver nu besked från justitieministern om regeringen har gjort allt för att säkerställa säkerheten.