Nyheter

18-årige Mohammed Mohammed har idag begärts häktad för mordet på småbarnspappan Mikael Janicki i Skärholmen, Stockholm, i april. Detta framgår av dokument från Södertörns tingsrätt.

Mohammed greps i morse, förhördes under förmiddagen och anhölls strax före halv två. Han begärdes därefter häktad på sannolika skäl misstänkt för mordet på Mikael Janicki den 10 april i år samt för grovt vapenbrott. Mohammed Khalid Mohammed Mohammed, som bor i Skärholmen, är känd av polisen sedan tidigare. Vid 15 års ålder omhändertogs han enligt lagen om vård av unga på grund av missbruk av beroendeframkallande medel, brottslig verksamhet och socialt nedbrytande beteende, enligt socialtjänstens handlingar.

Polisen uppgav vid omhändertagandet att Mohammed hade varit aktiv inom brottslighet i två år. Han var då misstänkt för fyra rån och hade tidigare misstänkts för rån, stöldförsök, misshandel, skadegörelse och narkotikabrott. År 2022 dömdes Mohammed för ringa narkotikabrott och i början av förra året åtalades han återigen för rån, efter att stöldgods från ett personrån hittats hos honom. Mohammed hävdade att det stulna tillhörde en vän som glömt det hos honom, en förklaring tingsrätten accepterade, vilket ledde till att han friades. Mohammed Mohammed är född i Nineve, Irak, och kom till Sverige som barn hösten 2007. Han blev svensk medborgare drygt fem år senare. Han bor tillsammans med sin mamma och har äldre och yngre syskon i Sverige.

Mohammed Khalid Mohammed Mohammed är bosatt i Skärholmen och är sedan tidigare känd av polisen. Som 15-åring omhändertogs han enligt lagen om vård av unga. Anledningen var ”missbruk av beroendeframkallande medel, brottslig verksamhet och socialt nedbrytande beteende”, står att läsa i handlingar från socialtjänsten.

18-åringens föräldrar är skilda och båda föräldrarna har delvis försörjt sig på bidrag de senaste åren.

Häktningsförhandlingen mot Mohammed Mohammed kommer att hållas klockan 13:00 på onsdag. Tre andra unga män sitter redan häktade misstänkta för bland annat grovt vapenbrott och grovt skyddande av brottsling i samband med mordet på Mikael Janicki.