Ur flödet/i korthet

Sverige har fått hard core kriminella som dödar utan att blinka. Det ger dem snarare en kick. De är unga och polisen och inte minst politikerna tycks helt vilse. Hur kommer det att gå med Sverige?

Norge går åt samma håll. På bara ett halvår har våldet blivit mer frekvent och brutalt.

Media har börjat intressera sig för vilka de unga mördarna är. Det de ser skrämmer dem. De kan inte riktigt greppa det.

En 15-åring blir uppmärksammad. När han var på ett ungdomshem våldtog han och en kompis en annan pojke och filmade det hela. De tvingade offret att säga att han njöt av att bli våldtagen.

Men det som verkligen har satt 15-åringen på kartan är ett trippelmord i Västberga och Tullinge den 12 och 13 oktober 2023.

Pojken hade varit på polisens radar ganska länge. När en 25-åring i Uppsala sköts i benet och fick näsan bruten sommaren 2023 togs pojken in till förhör i september. Han försäkrade att han hade börjat ett nytt liv, fått en flickvän, gjort slut med dåliga vänner.

I verkligheten organiserade han trippelmordet på beställning. Den som utförde det var en 17-åring som han beundrar. Han går in i ett bostadshus och dödar en mamma och hennes dotter. I ett annat hus dödar han en 50-åring.

När 15-åringen grips visar han ingen ånger. Tvärtom. Han skrattar i utredarnas ansikten. De frågar om han inte förstår allvaret. Han anklagas för att ha hjälpt till att döda tre personer.


15 år och redan tre mord på samvetet. Foto: Polisen

Dagens Nyheter skriver:

Under de många förhör som polisen håller med pojken i samband med utredningen är pojken oftast fåordig. Hans standardsvar är ”inga kommentarer”. Men med jämna mellanrum noterar poliserna att han ler. Ibland skrattar han. Det är som att situationens allvar inte berör honom alls.

När poliserna visar ett filmklipp där 15-åringen flera gånger mantlar ett vapen så ler pojken. Förhörsledaren undrar varför.

– Jag har ryckningar, säger pojken och skrattar.

Förhörsledaren frågar om han förstår att utredningen handlar om att tre personer har blivit mördade. Pojken fortsätter att hävda att han har ryckningar.

Vid ett annat tillfälle ställer förhörsledaren frågor om en chatt.

– Alltså, wallah, du är fett rolig, svarar 15-åringen.

15-åringen har fått beställningsmordet av en person som han kallar ”Storebror”. Mot honom visar han lojalitet och tillgivenhet. Han vill ha bekräftelse.

”Du är som en papa jag aldrig haft kom ihåg d”, skriver pojken.

15-åringen har familj, syskon och föräldrar, som skilde sig 2021.

När pojken var 13 år blev han vittne till att en vän blev skjuten i ett trapphus. Då var han utslagen ett bra tag, säger pappan.

Nu är det han själv som trycker på avtryckaren.

Berättelsen om 15-åringen skrämmer journalister och politiker, de civila. Polisen skulle kunna göra något om de fick lov. De är trots allt statens våldsmonopol. Men inte i Sverige. Inte i Norge. Över hela västvärlden har polisen fått dela sitt våldsmonopol med en våldsam vänster och kriminella.

Det äter upp samhället inifrån.

Läs också