Just nu pågår en folkräkning som syftar till att dels ta reda på vilka personer som finns och verkar i Sverige, dels ta reda på vem som bor var. En viktig del i den första delen har varit att ta fram en nationell lägesbild över befolkningen.

Document intervjuade Peter Sävje, strateg vid skatteverket

Varför är det här med nationell folkräkning så viktigt?

– Vi släpper ju en lägesbild idag av Skatteverket som jag lämnat över till regeringen nu. Vi kan konstatera att folkbokföring är ju någonting som ett ansvar eller en angelägenhet för alla. Eftersom det är så väldigt mycket i Sverige som hänger ihop med att vi har den här centrala registreringen och att myndigheter i allmänhet ska kunna förlita sig på att de här uppgifterna stämmer. Det blir en stor effektivitet i samhället om det är klart att om uppgifter fel så får det ju följdeffekter. Så det är därför det är otroligt viktigt för just svensk folkbokföring att vara väldigt korrekt.

– Man kan väl säga det att i många länder så har man ju en mycket mer rudimentär folkbokföring och då blir ju uppdraget i varje enskild kontakt med en annan myndighet att den myndigheten ska kontrollera korrektheten. I Sverige så förlitar man sig på att det är korrekt och då ska det också vara så.

– Det är viktigt eftersom vi har fördelar, förmåner och annat som hänger ihop med folkbokföringen. Att vara folkbokförd följer ett antal rättigheter och skyldigheter med och då är det otroligt viktigt att det är rätt personer som får rättighet till.

Vad är det största problemen som ni har upptäckt?

–  Det som har förvånat oss och som vi ser som det största problemet är att det är fler än vad vi tidigare antagit som befinner sig som inte befinner sig i landet men som fortfarande är folkbokförda. Så den gruppen är ju väldigt viktig att jobba med. Både att få bort det som är omedvetet, slarv och det rena fusket. Det är en väldigt hög andel som inte känner till att de ska flytta mellan länder utan att informera myndigheterna i Sverige.

Hur ska ni jobba med de här personerna? Hur ska ni informera dem om vad som gäller?

– För dem som inte vet om att de ska göra en flyttanmälan så ska vi ju både informera om det men också göra det enklare att lämna den där flyttanmälan tävlandet. När det gäller dem som gör det här medvetet så är vi ju i väldigt hög utsträckning just nu på det redan nu.Men vi kan jobba ytterligare både med samverkan, alltså att få in uppgifter från andra och andra myndigheter och privatpersoner, Som grund för våra utredningsåtgärder. Men också om det är så att vår är vår oförmåga numera som jag fått sedan ett drygt år tillbaka att göra analyser och urval ska hjälpa oss att på ett bättre sätt hitta de personer som behöver granskas för det här felet.

Ni och andra myndigheter har gett förslag angående att regeringen borde införa biometri. Kan du berätta kort om det?

– Vi ser ju att det i grunden blir den absolut bästa lösningen i väldigt många avseenden. Att man har biometriska kännetecken och att man kan hantera det på ett väldigt integritets fult sätt. Det är i slutändan som som kan säkerställa att man kan vara trygg med sin egen identitet och man kan vara trygg.