Nyheter

Under fredagen barrikaderade sig flera maskerade pro-palestinska aktivister på KTH i Stockholm. Ett tjugotal omhändertogs.

Polisnärvaron var omfattande vid Kungliga Tekniska Högskolans kårhus under dagen, med insatsstyrkan samt patruller med hästar och hundar på plats.
Aktivisterna hissade den palestinska flaggan i fönstret och ropade slagord om att bojkotta Israel och krossa sionismen.

– Det är cirka 20 personer som har gripits nu misstänkta för grovt olaga intrång. De kommer föras till polisstation för förhör, säger Anders Bryngelsson, vid polisen.
KTH:s rektor ser allvarligt på händelsen.

Vid 14-tiden slog insatsstyrkan till och bröt upp dörren. Samtidigt som brandlarmet utlöstes, hördes demonstranterna ropa ”De tar sig in!”, rapporterar TT. Studenterna bars ut en efter en, och enligt TV4 har 19 personer frihetsberövats.

På videor som sprids på sociala medier syns demonstranter med palestinasjalar utanför byggnaden, ropande slagord om att bojkotta Israel.
Det var stundtals stökigt på platsen när polisen skulle föra bort ockupanterna. Aktivister försökte störa bortforslandet av ockupanterna. Hästar och hundpatruller fanns på plats för att hålla ordning på platsen.

Anders Söderholm är rektor på KTH. Han skriver i ett uttalande till Expressen:

– Det här är ingen allmän plats så det rör sig inte om en olovlig offentlig sammankomst.
”Vi ser allvarligt på det som händer i kårhuset. Det stör vår verksamhet, skapar oro bland studenter och medarbetare. Vandalism, olaga intrång eller ockupation faller inte inom ramen för yttrandefrihet som jag ser det. Alla har rätt att uttrycka sin åsikt, men inte rätt att förstöra”.

Palestinaaktivister på KTH
Foto:Roger Sahlström