Ur flödet/i korthet

En historisk rättegång startade i USA under gårdagen, när Hunter Biden dök upp i rätten som den första sonen till en sittande president att åtalas.

Eftersom våra medier verkar visa minimalt intresse för ett fall som utan tvekan kommer att avslöja häpnadsväckande detaljer om den första familjen, presenterar Document allt du bör veta om det federala rättsfallet.

Följande information är hämtad ur New York Post. Journalisten Ryan King ger oss en grundlig genomgång av allt vi borde veta om rättegången.

Vad står Hunter Biden åtalad för?

Officiellt är Hunter Biden åtalad för tre grova brott: en åtalspunkt avser olagligt vapeninnehav och två åtalspunkter kopplas till att han ska ha ljugit om sitt drogbruk när han köpte ett skjutvapen 2018.

Om han fälls på alla åtalspunkter riskerar han upp till 25 års fängelse och böter på totalt mer än 750 000 dollar – samt tre års övervakning. King skriver att det är mycket osannolikt att han får maxstraffet om han befinns skyldig.

Ironiskt nog hjälpte Joe Biden till att anta den lagstiftning som formade lagen om köp av vapen som Hunter nu anklagas för att ha brutit mot. I vapenansökan ställs frågan om personen använder eller är beroende av marijuana, narkotika eller andra förbjudna preparat. Hunter Biden svarade ”nej”, trots att han enligt åklagarmyndigheten visste att det han skrev var falska uppgifter.


Källa: New York Post

Varför skaffade Hunter Biden pistolen?

Hunter Biden berättade för vänner att han köpte pistolen den 12 oktober 2018, och att det var en impulshandling eftersom han trodde att det skulle kunna hjälpa honom att undvika ett återfall om han spenderade tid på en skjutbana, enligt en rapport från New York Times i januari 2023. Han hävdade också att han trodde att han var nykter dagen han fyllde i formuläret.

The Post rapporterade tidigare om bilder från Bidens bärbara dator som visar honom sova med vad som verkar vara en crackpipa i munnen den 8 oktober 2018.

Hunter Biden berättade senare för The Daily Beast att det inte var ett crackpipa, utan snarare ett rör för metamfetamin, och hävdade att bilden hade iscensatts.

I sin memoarbok från 2021, Beautiful Things, skrev Hunter att han rökte crack var 15:e minut runt tidpunkten för vapenköpet.

Den 11 oktober 2018, dagen innan Hunter åkte för att köpa pistolen, skickade han ett sms till en man som i sina kontakter identifierades som ”Q” och bad att få träffas på en 7-Eleven. ”Q” frågade Hunter om han ville ha ”samma sak”, vilket förmodligen var en referens till droger.

Det är oklart om männen träffades den dagen, men Hunter köpte så småningom pistolen på StarQuest Shooters & Survival Supply i Wilmington.

Han köpte också, enligt åklagaren, en snabbladdare och 25 patroner med ammunition. Åklagaren behöver inte bevisa att han var påverkad (wasted) när han gjorde inköpen.


Källa: Delaware US District Court

Hallie Biden gör sig av med vapnet, FBI blir inblandat

Hunter Biden behöll pistolen i elva dagar innan han kastade den i en papperskorg. Vid den tiden var Hunter Biden mitt i ett förhållande med sin före detta svägerska Hallie Biden, änka efter hans bortgångne bror Beau.

Hallie Biden var frustrerad över hans drogbruk och när hon upptäckte pistolen i hans olåsta bil den 23 oktober 2018 lade hon den i en svart plastpåse och slängde den i en soptunna bakom en stormarknad. Butiken ligger tvärs över gatan från en lokal gymnasieskola.

När Hunter fick reda på vad hon hade gjort skickade han henne en mängd svordomar via sms och krävde att Hallie skulle gå tillbaka och hämta pistolen åt honom. När hon gjorde det var den borta, enligt en polisrapport som Politico upptäckte i mars 2021. Hallie kontaktade då butiksledningen som ringde polisen.

När polisen kallade Hunter Biden till platsen hävdade han att han hade använt vapnet för skjutövningar. Han undvek frågor om huruvida han använde droger genom att antyda att Hallie hade trott att han skulle ta livet av sig.

På frågan om han hade pratat om problemet med sin pappa svarade Hunter: ”Jag har aldrig ringt min pappa om någonting.”

Några dagar senare lämnades pistolen in av en äldre man som regelbundet gick igenom butikens papperskorg efter saker som kunde återvinnas.

I domstolsdokument förra månaden skrev åklagare att FBI intervjuade  Wilmingtons vapenaffärsägare Ron Palimere, som sa att både Delaware State Police och Secret Service-agenter besökte hans företag dagen efter att revolvern försvann.

Palimere sa att båda byråerna ställde samma frågor, och att det verkade som om de var omedvetna om varandras utredningar. De sa att skjutvapnet var inblandat i ett ärende av något slag och att de ville påskynda spårningsprocessen och få tillgång till formuläret 4473, som Hunter Biden hade fyllt i.

Palimere var misstänksam mot Secret Service och kontaktade en ATF-agent (Directorate of Alcohol, Tobacco, Firearms and Explosives), som sa till honom att han inte skulle överlämna originalformuläret 4473 till någon, och att han bara skulle lämna över en kopia om Palimere kände att han var tvungen.

Secret Service har sagt att de inte har någon information som styrker Palimerers påståenden, och noterar att familjen Biden inte var under byråskydd vid den tiden.

Vem är åklagaren i fallet?

David Weiss har varit Delawares allmänna åklagare sedan 2018, efter att ha nominerats till posten under Trump, med stöd av delstatens två demokratiska senatorer, som båda är Biden-allierade.

Weiss kontor har utrett Hunter Biden för en mängd olika ärenden, inklusive vapenbrottet, skatteflykt och anklagelser om oregistrerad utländsk lobbyverksamhet.

Den 11 augusti 2023 utsåg USA:s justitieminister Merrick Garland den allmänna åklagaren Weiss till särskild utredare i åtalet mot Hunter Biden. Enligt justitieminister Merrick Garland var det Weiss själv som bad om status som särskild utredare eftersom han behövde utökade befogenheter för att gå vidare med fallet.

Den 14 september meddelade Weiss team att en jury hade beslutat att väcka åtal mot presidentens son för olaga vapeninnehav.

Hunter Bidens försvar

Inför rättegången har Hunter Bidens advokater gjort flera försök att få fallet avskrivet, men alla försök har hittills misslyckats, skriver King. Försvarsadvokaten Abbe Lowell leder teamet.

Ett anmärkningsvärt argument är att åtalet mot Hunter kränker hans rättigheter i det andra grundlagstillägget (second amendment) med motiveringen att tidigare droganvändning inte längre räcker för att neka vapeninnehav efter ett beslut i högsta domstolen 2022.

Delawares distriktsdomare Maryellen Noreika, som leder rättegången, avvisade det påståendet och sa att lagar mot att drogmissbrukare äger vapen är i linje med USA:s historiska tradition att reglera skjutvapen.

Försvarsteamet har också föreslagit att formuläret 4473 kan ha manipulerats av en anställd vid vapenaffären som hjälpte Hunter Biden att fylla i det.

Justitiedepartementet har inkluderat ett foto av Hunter Bidens underskrift på formuläret som bevis.

Nyckelvittnen i målet

Åklagaren har meddelat planer på att kalla minst nio vittnen, främst tjänstemän från FBI, Delaware State Police and Drug Enforcement Administration (DEA), tillsammans med en anställd i vapenaffären, möjligen Palimere, och tre personer identifierade som vittne 1, 2 och 3 .

The Post har identifierat dessa vittnen baserat på åklagarens beskrivning som Hunters ex-fru Kathleen Buhle, ex-flickvännen Zoe Kestan och Hallie Biden.


Källa: New York Post

Enligt ex-fruns bok If We Break gifte hon och Biden sig 1993 och skilde sig 2017, inte långt efter att hon fick veta att han hade ett förhållande med sin svägerska.

Även efter att skilsmässan var klar fortsatte Buhle att uttrycka oro över exets kamp mot droger, och skrev i ett meddelande den 9 mars 2018 att hon hittade flera ”crackpipor” i familjens bil och tog bort dem eftersom deras dotter använde bilen.

The Post rapporterade tidigare att ex-flickvännen Zoe Kestan designar underkläder och använder ”weed-slut-420” som sitt namn i sociala medier. Hon vittnade inför en jury i Delaware 2022.

Kestan påstods ha varit med Hunter under den galnaste tiden i hans liv och sa att under de nio månader som deras förhållande varade, rökte han crack-kokain ungefär var 20:e minut, förutom när han sov.

Utöver dessa vittnen kommer åklagaren också att få använda bevis från Hunter Bidens ”laptop from hell”, även om försvaret kommer att ha möjlighet att bestrida bevisningen.

Åklagare har också antytt att de kommer att hänvisa till hans memoarbok, Beautiful Things.

Kommer president Biden att förlåta Hunter?

Trots att presidenten inte har talat offentligt om fallet har Vita huset upprepade gånger insisterat på att presidenten inte kommer att benåda sin son om han döms.

– Jag har varit väldigt tydlig; presidenten kommer inte att benåda sin son, upprepade Karine Jean-Pierre, Vita husets pressekreterare, redan i december.

Bakom kulisserna är president Biden enligt uppgift mycket orolig över att hans son kan hamna bakom galler. Och det har varit några iögonfallande möten inför rättegången, skriver King.

Den 26 maj träffade president Biden ett nyckelvittne i rättegången, Hallie Biden.

Tre dagar tidigare deltog Hunter Biden i en statlig middag i Vita huset för att hedra att besöka Kenyas president William Ruto, som Garland också deltog i.

Vem är domaren i Hunter Biden-fallet?

Distriktsdomaren Maryellen Noreika nominerades till posten av Trump och bekräftades av senaten i augusti 2018 – återigen med stöd av de två demokratiska senatorerna från Delaware.

Noreika är född i Pittsburgh och har en kandidatexamen från Lehigh University, en magisterexamen i biologi från Columbia University och en juristexamen från University of Pittsburgh.

Noreika har donerat till politiska kandidater på båda sidor, med senator Tom Cotton  (R-Ark.) som en särskild favorit, skriver King.

Vilka är Hunter Bidens advokater?

Hunter Bidens försvarsadvokat Chris Clark spelade en avgörande roll i den misslyckade affären och förhandlingarna förra året där Hunter skulle få cirka två års skyddstillsyn, förutsatt att han förblev nykter.

I augusti 2023 drog Clark sig ur fallet på grund av möjligheten att han kunde kallas som vittne för att diskutera diskussioner med åklagaren. Han hade tidigare antytt planer på att kalla president Biden till vittnesbåset om affären misslyckas, enligt Politico.

Abbe Lowell tog över som ledande rådgivare och har tidigare representerat Trumps svärson Jared Kushner och har även hjälpt Hunter Biden under parlamentets republikanska utredningar.

Förutom Lowell har Hunter använt Dalton Bartholomew från Dalton & Associates och nyligen tagit in David Kolansky, som tidigare representerade den demokratiske senatorn Bob Menendez.

Abbe Lowell har rykte om sig att vara en tuff försvarsadvokat, skriver King.

Hunter är skyldig sin ex-fru 2,9 miljoner dollar

För några dagar sedan skrev New York Post att Hunter Biden är skyldig sin exfru 2,9 miljoner dollar. Kathleen Buhle, som var gift med presidentens son i 24 år, hävdar att Hunter har underlåtit att betala avtalat underhållsbidrag, advokatkostnader, räntor och andra skulder till henne under åren.

Buhle stämde Hunter 2019, kort efter att han gifte sig med sin nuvarande fru Melissa Cohen.