– Vi måste avveckla hela Israel-projektet och bygga en ny stat för alla i hela det historiska Palestina. Staten Israel har ingen rätt att existera eftersom den bygger på att kolonisera Palestina, säger Bassam Hussein. Han kommer ursprungligen från Gaza, och är nu professor vid Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet, NTNU. Samt initiativtagare till ett tältläger med demonstranter på universitetet. Aktivister som säger sig vara redo att eskalera om NTNU inte möter deras krav på att bojkotta Mellanösterns enda demokrati.
Bassam Hussein intervjuas i Adresseavisen och där säger han att i detta framtida Palestina, där Israel inte längre kommer att finnas, måste judarna också kunna leva. Den som har upplevt alla krig, raketer och terrorattacker som pågått från arabiskt håll sedan Israel grundades 1948 kan möjligen tvivla på att judar kommer att få leva i fred inom ett arabiskt Palestina där Israel har upphört att existera. Judar har också fördrivits från alla mer än 20 arabländer. Det finns ungefär noll procent judar kvar, medan det faktiskt finns över 20 procent araber i Israel, de flesta av dem muslimer.
Vill avlägsna den judiska ”kolonin”
Om Bassam Hussein får sin vilja igenom måste Palestina avkoloniseras:
– Israel är ett kolonialt projekt. Det är Europas sista kolonialstat, säger professorn till Adresseavisen.
Och vidare:
– Norge erkänner Palestina utifrån en tvåstatslösning. Problemet är att förutsättningen för en tvåstatslösning inte finns. Israeliska bosättningar finns över hela Västbanken, med nästan 700 000 bosättare som har tagit över vatten och jordbruksmarkresurser där.
Han anser att en tvåstatslösning är en dålig lösning.
– Det är en lösning som i praktiken innebär att det är okej att kolonisera andras territorier. Det är en lösning som ger palestinierna bara sex procent av sin historiska mark. Jag är för en enstatslösning. Ett land för alla dess invånare, ett land där alla är lika.
Kanske snarare avkolonisera Norge?
Tidningen frågar inte araberna om kanske även Norge bör avkoloniseras, eftersom judarna har mångtusenåriga band till sitt land, medan kolonisatörerna här är helt nya och inte inbjudna av folket. Till exempel skulle man kunna börja avkolonisera den arabiska kolonin i Norge, som nu är uppe i hundratusen människor om man räknar ihop alla syrier, irakier, egyptier, marockaner, libyer, algerier och så kallade palestinier, som han själv. Och sedan fortsätta med några hundra tusen andra utlänningar, till exempel alla andra muslimer och afrikaner? Alla saknar band till Norge, och alla har kommit hit under de senaste decennierna.
De frågar inte heller om han faktiskt tror att araber och judar kommer att omfattas av lika villkor och kunna leva fredligt tillsammans efter att Israel har förintats. Något som verkar osannolikt efter Israels många försök att erbjuda araberna territorier i utbyte mot fred, till exempel efter alla krig som araberna startade, men som Israel har vunnit, och gett araberna fredserbjudanden som de har tackat nej till varje gång. Undantaget är att Israel har fredsavtal med Egypten och Jordanien. Termen ”palestinier”, som används för en specifik grupp araber, uppfanns för övrigt av egyptiern Arafat och hans vänner så sent som 1967.
Enligt Husseins egen Facebook-aktivitet är han inte så fredlig som han försöker framträda i Adresseavisen. Där kallar han sig Abu Marwan och har ingen artig ton, varken när det gäller Israel eller norsk press. Han kan omöjligt ha sett särskilt många av inslagen från Yama Wolasmal eller Sidsel Wold i NRK, när han menar att NRK slickar Israel och judarna på ett visst ställe, liksom resten av den västerländska pressen. Eller tycker han att den norska mainstreampressen borde vara ännu mer ensidig än vad den är?
Norska politiker undslipper inte heller. Den 15 maj skrev han följande på Facebook, adresserat till Arbeiderpartiet i Trondheim:
”I dag markerar vi den palestinska Nakba, men i år blir det ingen flaggning utanför rådhuset i Trondheim. Medlemmar av Arbeiderpartiet argumenterade mot att flagga trots ett pågående folkmord i Gaza. Arbeiderpartiet: ni är en besvikelse och vi kommer aldrig att glömma det.”
Sara Shafighi, en iranier som är kommunalråd för Arbeiderpartiet i Trondheim, kommenterade att hon röstade för palestinsk flaggning:
”Jag är en representant för Ap. Jag argumenterade och röstade för flaggning”, skrev politikern som nyligen höll ett 17 maj-tal vid minnesstenen för Eidsvollmännen Andreas Rogert och Peter Schmidt i Nidarosdomen.
Kallar Ola Borten Moe för rasist
Den 25 mars framförde Bassam Hussein starka anklagelser mot Ola Borten Moe, Senterpartiets tidigare vice ordförande:
”En 8-stjärnig rasist. Och korrupt politiker också. Glad att jag aldrig har röstat på Senterpartiet och aldrig kommer att göra det.”
Så skrev Abu Marwan/Basam Hussein, som alltså är professor vid NTNU, vid institutionen för maskinteknik och produktion, även om stavningen inte heller är helt korrekt.
Adresseavisen försöker presentera professor-aktivisten från Gaza i ett så smickrande ljus som möjligt. Möjligen som en motvikt till de lite sensationella uttalandena från araben som en gång kom som doktorand men aldrig lämnade. Hussein föddes i Gaza, men växte upp i Egypten. Adresseavisen använder tio bilder för texten om professor-aktivisten, varav de flesta är bilder på en leende Bassam. Tidningen har även publicerat starka attacker från honom mot Israel flera gånger tidigare.
Den som inte håller med professorn är en fiende
– Gaza är min kompass. Jag väljer mina vänner och fiender utifrån deras syn på Palestina, säger han och tillägger att folk får tycka annorlunda, men de kan inte vara hans vänner om de inte delar hans syn på Palestina.
Fiender, alltså om man har en annan åsikt än Bassam ”Abu” Hussein. På hans profilbild på Facebook är Israel för övrigt redan utplånat. Och ersatt med något arabiskt.
Tidigare i maj kom det fram att 2.200 hade arresterats på campus i USA, och att kravallpolis satts in för att slå ner oroligheterna, röja tältläger och ockuperade byggnader. Det har inte framkommit vad Bassam och hans vänner lagt i hotet om att det skulle kunna eskalera även på NTNU, men kravlistan från dem som står bakom tältlägret är ganska omfattande. Utöver en akademisk bojkott av Israel och avslutandet av samarbetet med vapentillverkaren Kongsberg Group har Bassam Hussein bland annat postat följande på sin Facebooksida den 9 maj:
”Vi kämpar för att:
NTNU, i solidaritet med sina palestinska kollegor och deras studenter, åtar sig att bidra till återuppbyggnaden av den palestinska akademin och att hjälpa palestinska studenter att slutföra sina studier.
NTNU som universitet solidariskt fördömer den israeliska förstörelsen av Gazas universitet och utbildningssystem. Förstörelsen av universiteten och Gazas kulturhistoria är en del av det pågående folkmordet.
NTNU solidariskt fördömer attacker mot studenters och anställdas yttrandefrihet och demokratiska rättigheter i Israel, USA, Tyskland och många andra europeiska länder.”
Plus att han vill ha en handelsbojkott, och att USA, Tyskland och EU måste stå för räkningen för återuppbyggnaden av Gaza, som han uppskattar kommer att ta 200 år.
Redaktören för Universitetsavisa får smäll
Oliktänkande mot all palestinsk aktivism kommer sällan fram, men redaktören för Universitetsavisa i Trondheim har flera gånger försökt bryta igenom muren av tystnad. Den 9 april skrev han bland annat att det är oroande att fackföreningar som organiserar norska universitetsanställda försöker påtvinga sina politiska åsikter på kollegor, och att det fattas beslut som kränker rätten till akademisk frihet:
”Vi kan nu konstatera att NTL har gjort bort sig angående frågan om en akademisk bojkott av Israel. Först krävde NTL vid NTNU en akademisk bojkott av Israel. En vecka senare följde NTL vid universitetet i Oslo i samma spår. Sålunda har två av Norsk Tjenestemannslags universitetsavdelningar framfört krav på att norska universitet ska införa politisk censur av sina egna anställda”, skrev Tore Oksholen i en ledare.
Det föll inte i god jord hos den arabiske professorn Bassam Hussein:
”Oksholen, chefredaktören för Universitetsavisa, kan inte dölja sin beundran för Israel. Det här är hans tredje eller fjärde ledare där han försvarar Israel, förringar Israels apartheid och nästan rättfärdigar folkmordet i Gaza. Han använde alla möjliga argument, från att påminna om Förintelsen och antisemitismen till att använda nonsens för att misskreditera anhängare av bojkotten på olika sätt.”
Hussein markerade annars den 9 april på ett lite icke-norskt sätt, trots att han har varit i Norge i ungefär 30 år: