Nyheter

– Det är vårt ansvar att bereda plats för andra trosuttryck i samhället. Och jag tycker att böneutrop det har en plats. Och då måste vi lära oss att det är något som finns i Sverige och det bidrar till rikedomen i Sverige med många perspektiv.

Så sade ärkebiskop Martin Modéus vid en utfrågning i Expressens tält under Almedalsveckan, som just nu pågår i Visby. Ärkebiskopens hyllande av muslimska böneutrops närvaro i det svenska samhället kom spontant, utan att han fått någon specifik fråga om det av moderatorn Karin Olsson. Istället menade Modéus att böneutrop ska betraktas som en del av det öppna och accepterande Sveriges ansvar mot muslimer.

Ärkebiskopen har även tidigare försvarat islams närvaro i Sverige, och i november förra året tillhörde han den skara som kritiserade Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson när denne hävdade att moskéer som stödde antidemokratiska krafter kunde behöva stängas eller rivas.

– Vi behöver också börja konfiskera och riva moskébyggnader där det sprids antidemokratisk, antisvensk, homofob, antisemitisk propaganda eller allmän desinformation om det svenska samhället, sa Jimmie Åkesson i sitt tal under SD:s så kallade landsdagar.

Martin Modéus menade då att Åkesson ägnade sig åt kollektivt skuldbeläggande av muslimer:

– I uttalandet blandar han islamism och islam på ett försåtligt sätt, och misstänkliggör därmed vanliga, hederliga människor med muslimsk tro eller bakgrund. Den här typen av kollektivt skuldbeläggande hör inte hemma i Sverige, sa ärkebiskopen till Kyrkans Tidning.

Ärkebiskopen kallade då judendom, kristendom och islam för ”syskonreligioner”, och menade att Sverige och Svenska kyrkan därför behöver ”bygga broar och odla samförstånd” med islam och muslimer. I Almedalen går ärkebiskopen ett steg längre, när han menar att böneutrop ska betraktas som ett positivt bidrag till den svenska gatubilden.

Martin Modéus valdes till ärkebiskop 2022. Han efterträdde då den kontroversiella Antje Jackelén. Modéus var tidigare biskop i Linköpings stift.