Nyheter

En gymnasieskola i Berlin-distriktet Tiergarten har ställt in årets examensceremoni med den högtidliga utdelningen av diplom till studenter, eftersom många av dem hade planerat massiva och konfronterande ”pro-palestinska” protester, där de också tänkte dyka upp med palestinasjalar.

Skolledningen befarade att protesterna kunde utlösa upplopp och ställde in ceremonin i samråd med polisen, avslöjade Berlin-tidningen Tages­spiegel förra veckan.

Die Welt skriver:

Skolledningen och skolans sociallärare motiverade avbokningen i ett brev som tidningen citerar och konstaterade att ”en stor del av årets avgångsklass planerade massiva konfrontationspolitiska demonstrationer”. Skolledningen hade denna information från en ”pålitlig källa”. Upplopp kunde inte uteslutas och säkerheten kring evenemanget kunde inte garanteras, tillade den.

Enligt B.Z. och Bild, hade 50 av de 120 examensstudenterna meddelat sina avsikter i en WhatsApp-grupp, och planerna hade nått en online influencer.

Serhat Sisik, en pro-palestinsk influencer i Berlin som har mer än 170 000 följare på sitt Instagram-konto under namnet Aggressionsprobleme1, förklarade i ett inlägg: ”Några killar jag känner tar för närvarande sina slutprov och de ville bära sina palestinasjalar på avslutningsceremonin.”

En rapport från skolledningen visar att problemen har varit stora på skolan sedan den 7 oktober:

Muslimska elever hade bland annat velat be under rasten, även om det inte är tillåtet. I ett brev bad rektorn föräldrarna att förklara situationen för sina barn. Försöken att medla med de drabbade eleverna var ”delvis så respektlösa” att ”vi har avstått från vidare diskussioner”.

En talesperson för föräldrarna hade föreslagit att ceremonin kunde ha ägt rum under polisskydd, skriver Die Welt.