Ur flödet/i korthet

Tony Blinken hade knappt hunnit signalera att Biden skulle lätta på restriktionerna för användningen av amerikanska vapen inne i Ryssland, så att Ukraina kunde försvara Charkiv, innan det kom nya signaler: Nu får ukrainarna använda sina vapen  mot mål djupt inne i Ryssland. Detta enligt The New York Times.

Det talas om en dramatisk upptrappning av kriget inom några dagar.

Utrikesminister Antony J. Blinken öppnade i fredags dörren för president Biden att tillåta Ukraina att använda amerikanskt tillverkade vapen för att attackera ett bredare spektrum av mål i Ryssland utöver de attacker som han redan har godkänt, och som riktas mot avfyrningsramper som används av ryssarna i deras nuvarande attacker mot Charkivområdet.

På torsdagen sades det att amerikanska vapen endast fick användas inom en begränsat räckvidd. På fredagen förlängdes det till att omfatta mål djupt in i Ryssland.

Amerikanska tjänstemän sa på torsdagen att Biden hade fattat beslutet de senaste dagarna och berättat det för ukrainarna, men att bemyndigandet att slå till i Ryssland var begränsat till de platser som ryssarna använde för attacker mot Charkiv.

Amerikanska tjänstemän sa att förbudet mot Ukrainas användning av vapen för ”långdistansattacker” i Ryssland inte hade förändrats.

Samtidigt sa Jens Stoltenberg vid en presskonferens i Prag att diplomater kommer att påskynda ansträngningarna för att se till att Ukraina blir medlem av Nato.

The diplomats also agreed to try to shorten Ukraine’s path to NATO membership, he said, without giving further details.

Båda besluten – att slå mot mål i Ryssland och påskynda NATO-medlemskapet – är röda linjer för Ryssland.

Det kommer helt säkert ett svar.

Mötet i Prag var en förberedelse inför toppmötet i Washington i juli för att fira Natos 75-årsjubileum. Det kommer att komma nyheter om Ukraina.

Blinken sa att Biden och andra ledare vid toppmötet skulle avslöja detaljer om ett ”robust hjälppaket” för Ukraina.

”Vårt mål nu är att få en bro på plats som kan föra Ukraina närmare och i slutändan in i Nato”, sa han. ”Som jag sa, det är en bro som jag tror att ni kommer att se dyka upp under toppmötet.”