Ur flödet/i korthet

Visste du att den så kallade profeten M är återfödd? Han föddes dessutom i Nyköping tidigare i år, vilket ju borde ha fått en enorm uppmärksamhet. Men det har varit märkligt tyst, trots att Sveriges Radio var snabba om att rapportera tilldragelsen. Det handlar såklart om ett solklart fall av islamofobi.

Rubriken löd ”Transman födde barn och kallades mamma – anmäler sjukhuset”, och i reportaget får vi veta att en man har fött barn. Nu kanske vissa inskränkta högerextremister hävdar att endast kvinnor kan föda barn? Ja, så är det förvisso. Men det finns ett enda undantag: Enligt traditionen ska den så kallade profeten M en dag återfödas, och när han gör det så ska han födas av – tadaaa! – en man.

Det är därför den traditionella klädedräkten för muslimska män har inkluderat så kallade ”haremsbyxor”, det vill säga byxor med lös passform och extremt låg gren. Så hoppas man kunna undvika att lille M tappas i golvet om han plötsligt trillar ut ur den manlige byxbäraren. Better safe than sorry. Man vet ju aldrig.


Haremsbyxa för män – utifall att det trillar ut en bäbis… (Foto: Skärmdump YouTube)

Om traditionen dessutom nämner att födseln ska ske på Nyköpings lasarett har jag dock ingen kännedom om. Men om en man nu har fött barn, vilket enligt alla naturens och logikens lagar är helt, fullt, totalt, fullständigt och hundraprocentigt omöjligt, så måste ju detta lilla barn vara den återfödde M.

Därför gratulerar vi den nyblivna mamm… Oj. Förlåt! Pappan ska det såklart vara! Därför gratulerar vi den nyblivne pappan till nedkomsten och hoppas att det manliga könsorganet återfår formen efter förlossningen. Det kan dock vara tveksamt om knipövningar fungerar i detta fall. Men om snoppen blir slapp kan pappan kanske anmäla Region Sörmland till Diskrimineringsombudsmannen även för det?

Vi väntar nu med spänning på att datumet för nedkomsten ska meddelas omvärlden, så att ramadan kan ersättas av ett gigantiskt firande på den nyföddes födelsedag och alla muslimska pilgrimer kan boka om sina flygbiljetter från Mecka till Skavsta. Kanske kan man byta ut vandringen runt Kaba mot en promenad runt Nils Möllerbergs skuptur ”Mor och barn” som återfinns i Gripsholmsparken? Där finns gott om plats och hänger man bara på skulpturen en strap on så blir det ju helt rätt ur ett normkritiskt perspektiv.

Marie Bennermo, chef för patientsäkerheten på Region Sörmland, tycks dock helt ha missat att hennes arbetsgivare utvalts som skådeplats för ett underverk. Hon väljer istället att beklaga att den födande mannen misstagits för en kvinna, men i en intervju med P4 Sörmland lovar hon att ”det åldriga system” som regionen förfogar över förutsätter att barn föds av kvinnor.

Hon behöver nog inte oroa sig över det normativa systemets inskränkthet: det lär inte födas mer än en nyinkarnerad profet, så regionens journalsystem kommer vara fortsatt tillämpbart.

Om lille M har blivit återfödd som snipp- eller snoppbärare förtäljer inte historien. Men det är kanske lämpligt att hen får definiera sig som både-och eller queer, så att det blir rätt i detta normbrytande tidevarv.

Foto: Pixabay

Läs också