Nyheter

I dag fredag den 28 juni höll finansministern Elisabeth Svantesson pressträff om läget kring folkräkningen som inletts. Finansminister sa att hon var chockad över hur många felaktigheter som uppdagats under folkräkningen.

Under dagen så kommer skatteverket att presentera sin rapport om det saker de kommit fram till i sitt arbete.  Uppdraget har de fått från regeringen och det har bestått av att skatteverket ska skapa sig en samlad bild av den befolkning som ska vara folkbokförd i Sverige. Det innebär de som har ett personer samt ett så kallat samordningsnummer och hur dessa använts. Man har också gjort valt att fokusera på de grupper som finns och verkar i Sverige men som inte är eller ska vara folkbokförda i Sverige.

Med på pressträffen var Skatteverkets generaldirektör Katrin Westling Palm, och strateg vid Skatteverket Peter Sävje.

Finansministern och Skatteverket sa under pressträffen att de var chockade över de stora antalet felaktigheter man hittar och man konstaterade också att man stoppat många felaktiga utbetalningar av bidrag. En av flera åtgärder skatteverket vill vidta för att minimera fusk och felaktigheter  är biometri.

Skatteverket har kommit fram till att det finns stora brister gällande samordningsnummer. Man menar att kunskapen kring samordningsnummer är låg och detta ger möjlighet för fusk eller som skatteverket sa att det är okunskap som skapar de stora felaktigheterna.

Siffror visar att det kan leva  närmare 200 000 fler i Sverige än vad den officiella folkbokföringen visar och att det är en stor risk för felaktiga utbetalningar från välfärdssystemet.