Förvaltningsrätten har stoppat Göteborgs kommuns beslut att införa en bojkott mot Israel. Domen meddelades på tisdagen.
För snart två veckor sedan beslutade Inköp- och upphandlingsnämnden i Göteborg att införa en bojkott mot Israel och varor från länder som bedriver illegal ockupation. Beslutet röstades igenom med 5-4 av nämndens rödgröna majoritet, medan Moderaterna, Sverigedemokraterna, Liberalerna och Demokraterna röstade emot.
Sverigedemokraterna överklagade det kommunala beslutet till Förvaltningsrätten i Göteborg, med hänvisning till att bojkotten är olaglig. Emil Eneblad, som skrev överklagan, menade att kommunpolitiker inte får bedriva utrikespolitik och hänvisade till tidigare beslut i Högsta förvaltningsdomstolen.
Nu har domstolen delvis gett SD rätt genom att besluta om inhibition. Det innebär att det kommunala beslutet om bojkott inte gäller tills vidare, i väntan på ett slutligt beslut från domstolen.
Emil Eneblad (SD) berättar för Samnytt att det finns två anledningar till att SD valde att överklaga beslutet.
– Det ena är såklart att vi vill visa på vårt stöd till Israel. Det är tydligt att det här beslutet som fattades av Inköp- och upphandlingsnämnden är riktat mot Israel, som en markering mot Israel, med anledning av deras försvarskrig mot Hamas. Och jag tycker att det är viktigt att jag som politiker, och politikerna i Göteborg, står upp för Israels rätt att försvara sig, säger han.
Den andra anledningen är att Sverigedemokraterna menar att den kommunala bojkotten är olaglig.
– Kommunpolitiker får inte bedriva utrikespolitik. Lagen är solklar i den saken, och det har prövats i Högsta förvaltningsdomstolen ett antal gånger. Ändå väljer man att gå fram med det här beslutet. Jag tycker det är dåligt när kommunpolitiker väljer att fatta olagliga beslut, säger Emil Eneblad.
– Ända sedan 60-talet har kommuner försökt bedriva utrikespolitik på exakt samma sätt, och man har alltid förlorat och man kommer förlora den här gången också.
Lämna ett svar
Du måste vara inloggad för att publicera en kommentar.