Regeringen har gett Socialstyrelsen i uppdrag att kartlägga och föreslå åtgärder för att skapa en säker arbetsmiljö för ambulanspersonal. Undersökningen ska fokusera på hot och våld som riktas mot ambulanspersonal.
– Det är viktigt för ett fungerande samhälle att medborgarna kan känna trygghet i att akut vård finns tillgänglig för dem och deras nära och kära. För att säkerställa detta krävs en god arbetsmiljö och säkerhet för ambulanspersonalen. Detta är en fråga som regeringen och jag tar på största allvar, säger sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson.
Undersökningen ska ge insikt om vad som bidrar till en otrygg arbetsmiljö för ambulanspersonal i relation till hot och våld. Den ska även innehålla information om vilka som utövar hot och våld samt i vilka situationer det förekommer.
Uppdraget innefattar även att:
– beskriva hur ambulanspersonal får information om patienten och platsen där patienten befinner sig
– beskriva informationsflödet mellan ambulanspersonal, vårdinrättningar, larmcentraler med flera, när det gäller till exempel patientens tillstånd eller risk för våld
– beskriva samarbetet mellan ambulanspersonal och annan blåljuspersonal.
Socialstyrelsen ska även använda kvalitativa metoder för att analysera ambulanspersonalens upplevelser av hot och våld och hur detta påverkar deras arbetsmiljö samt uppskatta omfattningen av dessa upplevelser.
Identifiera och föreslå åtgärder
Baserat på undersökningen ska Socialstyrelsen identifiera och föreslå åtgärder för att skapa en säker arbetsmiljö och förhindra att ambulanspersonal utsätts för hot och våld. Eventuella förslag ska kompletteras med konsekvensanalyser och kostnadsberäkningar.
Socialstyrelsen ska samarbeta med Polismyndigheten i genomförandet av uppdraget. Synpunkter och information ska också samlas in från Arbetsmiljöverket, SOS Alarm, professionsorganisationer, regioner och Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).
Socialstyrelsen ska lämna en slutredovisning till Socialdepartementet senast den 30 maj 2025.