Nyheter

Hunter Biden förbereder sitt första brottmål, men det federala vapenfallet är bara en av flera juridiska utmaningar som presidentens son står inför, skriver Brooke Singman i Fox News. Samtidigt väcker Joe Biden uppmärksamhet med ett överraskningsbesök hemma hos Hallie Biden, ett av vittnena i rättsfallet.

Biden förklarade sig oskyldig i federal domstol i US District Court for Delaware efter att specialutredaren David Weiss anklagat honom för flera brott relaterade till köp och innehav av skjutvapen.

Han anklagas bland annat för att ha ljugit om sitt drogmissbruk i federala dokument – ett brott som har resulterat i fängelsestraff i andra fall.

Om Biden befinns skyldig till alla anklagelser kan han riskera upp till 25 års fängelse. Varje åtal medför en maximal böter på 250 000 dollar, följt av tre års villkorlig frigivning. Rättegången startar på måndag då juryn ska utses.

Men Biden står också inför andra federala anklagelser, skriver Singman.

Weiss åtalade också Hunter Biden i en federal domstol i Kalifornien för tre grova brott och sex förseelser relaterade till 1,4 miljoner dollar i utebliven skatt som sedan har betalats. Biden förklarade sig oskyldig till dessa anklagelser

Weiss hävdade att presidentens son hade genomfört ”ett fyraårigt system” där han inte betalade federal inkomstskatt från januari 2017 till oktober 2020, samtidigt som han lämnade in falska skattedeklarationer.

Den rättegången var planerad att börja den 20 juni, men Bidens advokater bad om att få skjuta upp rättegången. Domaren Mark Scarsi ställde sig på advokaternas sida och flyttade skatteärendet till den 5 september.

Hunter Biden anklagas dessutom för att ha gjort falska uttalanden till kongressen. Republikanerna i parlamentet har fått information som de anser bevisar att han flera gånger ljög under ed under sitt vittnesmål i kongressen tidigare i år.

Förra månaden sa House Ways and Means Committee att Biden ljög minst tre gånger under sitt vittnesmål. Bidens advokat, Abbe Lowell, sa i ett uttalande att republikanerna griper efter halmstrån och vrider och vänder på Hunters vittnesmål för att försöka återuppliva ett riksrättsfall som var ett fullständigt misslyckande.

Men kommitténs ordförande Jason Smith upplyste om att lögn under ed är ett brott som justitiedepartementet har åtalat ett antal personer för de senaste åren, och det amerikanska folket förväntar sig samma behandling av den amerikanske presidentens son.

Husets republikaner hävdar att Biden ljög om sin roll på sitt företag, Rosemont Seneca, och att han kontrollerade bankkonton trots att han hävdade motsatsen.

De sa också att Biden hävdade att han inte hjälpte en utländsk medborgare att få visum, men kommittén säger att e-postmeddelanden mellan honom själv och hans tidigare medarbetare Devon Archer visar att han hjälpte en man vid namn Miguel Aleman med ansökningshandlingar.

Kommittén pekade också på Bidens påstående att han sms:ade fel ”Zhao” eftersom han var påverkad av droger, men WhatsApp-meddelanden visar att Biden bara pratade med en Zhao – Henry Zhao från det kinesiska energibolaget CEFC.

Husets republikaner har ännu inte vidtagit åtgärder för att hålla Hunter Biden ansvarig för lögnerna, och de har inte heller vidtagit några formella åtgärder för att anklaga honom för att ha gjort falska uttalanden till kongressen, avslutar Singman.

Joe Biden orsakar uppståndelse med ett överraskande besök

Hunter Biden anslöt sig till sin pappa ombord på Air Force One i fredags, en dag efter att Donald Trump dömts i New York, och tre dagar innan Hunter själv ställs inför rätta i Delaware, skriver New York Post.

President Biden och Hunter har tillbringat mycket tid tillsammans inför rättegången, och Joe Biden väckte uppmärksamhet efter att han gjorde ett överraskningsbesök hemma hos sin son Beaus änka, Hallie Biden, i söndags.

Hallie var med Hunter efter att hans bror dog, och kommer att vittna i rättegången.

Hallie kastade Hunters pistol i en offentlig soptunna dagar efter köpet. Vapnet testade senare positivt för kokain. I sin memoarbok från 2021 erkände Hunter droganvändning samtidigt som han förnekade droganvändning på formuläret inför köp av vapen.