Nyheter

En iransk revolutionär domstol har dömt Yasin Mousavi till 15 års fängelse. Mousavi har befunnits skyldig till ”medlemskap i kontroversiella grupper som undergräver nationell säkerhet” och för ”propaganda mot den islamiska republiken genom att främja sionistisk kristendom”.

För ”medlemskap i omtvistade grupper”, helt klart en kristen organisation, och för att ha främjat ”sionistisk kristendom”, fick Mousavi tio års fängelse. Dessutom blev det fem års fängelse för ”propaganda mot den islamiska republiken” genom ”aktivt deltagande” i protester mot försämrade levnadsvillkor.

Tjugo dagar i isolering

Mousavi greps under en aktion mot kristna förra julen. Han tillbringade tjugo dagar i isoleringscell följt av fem månader i Sheiban-fängelset i sydvästra landet. Han har tidigare suttit fängslad 2017 och 2021, skriver Mohabat News.

Kristendomen på frammarsch

Iran erkänner kristna som en religiös minoritet, men separata regler gäller för konvertiter från islam. Ytterligare sex kristna konvertiter har fått fängelser i mellan nio månader och tio år. En annan konvertit, 54-årige Farrokh Kakaei, har suttit fängslad på en okänd plats utan formella anklagelser i nästan en månad.

Sheiban-fängelset har en kapacitet på 3 500 men hyser 5 000 fångar. Fängelset är känt för sina brutala förhållanden. På senare tid har våldsbrottslingar förts över till avdelningen för politiska fångar.

Den iranska regimen ser den extraordinära tillväxten av kristendomen som ett hot mot dess auktoritet.