Nyheter

Israel förbereder sig för en uppgörelse med Hizbollah och ökar antalet reservister som armén kan kalla upp med 50 000, så att det finns 350 000 reservister tillgängliga. Irans utrikesminister var nyligen i Beirut och sa nej till USA:s plan för vapenvila.

Det kan tolkas som att Iran vill ha en uppgörelse med Israel. Israel är naturligtvis medvetet om det och vidtar försiktighetsåtgärder. Times of Israel skriver:

I ett uttalande vid den libanesiska gränsen i morse varnade premiärminister Benjamin Netanyahu för att Israel är ”berett för en extremt stark aktion i norr”. Igår sa IDF:s stabschef generallöjtnant Herzi Halevi att Israel är nära att fatta ett beslut angående Hizbollahs dagliga attacker mot norra Israel mitt under Gazakriget.

Stora bränder bröt ut i norra Israel tidigare i veckan, av vilka några utlöstes av Hizbollahs raket- och drönarangrepp, vilket ledde till uppmaningar om militära åtgärder från några medlemmar av koalitionen och väckte oro för att Israel snart skulle kunna bli involverat i markoperationer på två fronter.

Mitt under kriget på Gazaremsan kallade IDF in totalt 287 000 reservister, av vilka många redan har varit befriade från tjänst tills vidare. Detta är den största inkallningen av reservister någonsin i Israels historia.

Genom åtta månaders krig har IDF blivit krigsvana och härdade. De har ett stort självförtroende.