Nyheter

– Vi vacklar inte i vårt stöd till Ukraina och kommer snart att skicka ett nytt hjälp- och vapenpaket, men vi är inte heller krigshetsare, sa Italiens utrikesminister Antonio Tajani i ett tal på lördagen. Enligt La Repubblica utvecklade den italienska ministern saken: ”Med vapenanvändning inne i Ryssland ökar risken för världskrig”, sa Tajani när han talade i Rapallo vid ett evenemang som anordnats av företagsföreningen Confindustria.

Italien fortsätter alltså att markera sitt avstånd från andra Nato-länder i sin syn på användningen av allierade vapen i Ryssland, och Tajani nämner särskilt Tyskland:

”Scholz val och uttalanden om användningen av tyska vapen på ryskt territorium är inte våra. Se upp, för risken för ett tredje världskrig ökar om vi inte är försiktiga. Det krävs bara ett litet misstag för att det ska få katastrofala konsekvenser. Detta måste vara tydligt.”

– Vi står fast i försvaret av Ukraina, men vi står också fasta i försvaret av freden, för det är vad det italienska folket vill, tillade den italienska utrikesministern, som hävdar att inga italienska soldater ska skickas till Ukraina och att Italien är inte i krig med Ryssland.