Nyheter

En judisk mamma och hennes man attackerades och misshandlades av en arabisktalande familj vid en examensceremoni för femteklassare. De hånade dem med rop om ”Fri Palestina!” ”Gaza är vårt!” och ”Död åt Israel!” Det skriver New York Post om händelsen.

Kaos bröt ut på PS 682 i Gravesend strax efter skolans slut – som ironiskt nog hade temat ”All you need is love”, skriver The Post.

Det var ett av de värsta utbrotten av antisemitism i New Yorks offentliga skolor sedan Hamas terrorattacker mot Israel, eftersom det eskalerade bortom ord, sa Tova Plaut, en av stadens lärare och talesman för hennes judiska kollegor.

Den judiska mamman, Lana, och hennes man, Johan, en dominikan som är katolik, berättade om den fruktansvärda upplevelsen för The Post i frustration över att NYPD inte klassade händelsen som ett hatbrott. – De gick efter min familj för att vi är judar, säger Lena. Hennes tio-åriga tvillingar blev vittne till övergreppen.

Men efter att paret uppmanat NYPD att ompröva sin bedömning, sa en talesman på lördagen att Hate Crimes Task Force utreder händelsen.

Själva avslutningsceremonin blev händelselös, men Lanas mamma blev upprörd och lämnade salen när en student marscherade på scenen iklädd sin studentmössa märkt ”Free Palestine” och viftade med en liten palestinsk flagga. Stadens utbildningsdepartement (DOE) hade godkänt uppvisningen som ett uttryck för yttrandefrihet.

Efter att evenemanget var över började Lana och Johan ta bilder med sina två barn framför en PS 682-banderoll och ballonger när anhöriga till pojken med flaggan försökte knuffa dem ur vägen, säger hon:

– Vi sa till dem att det fanns plats för båda familjerna, säger Lana. En äldre man vände sig till oss och sa ”free Palestine” utan anledning. Min man sa till honom att detta inte var platsen eller platsen för det, men mannen förbannade honom på arabiska och skrek: ”Free Palestine! Gaza is Ours! and Death to Israel!”

Medan Johan bråkade med den äldre mannen och bad honom dra sig undan, kom en annan man ur det blå och slog honom i huvudet, säger han:

– Efter det minns jag inte mer, för det var så mycket som hände och så mycket folk ovanpå mig. Sedan tog någon stryptag på mig. Någon höll i mitt ben. Det var kaotiskt.

En kvinna slog honom upprepade gånger med den vassa klacken på en svart stilettsko och när deras 16-årige son försökte hjälpa sin pappa träffades han i ansiktet.

Lana gick mot sin son och lyckades filma en glimt av skeendet med sin mobiltelefon – som fångade en grupp som höll ner hennes man, brottning och höga skrik – innan även hon blev överfallen.

Lana säger att en annan kvinna drog i håret och kastade henne till marken.

– En kvinna ur gruppen kom upp bakifrån, drog mig i håret och slog mig till marken samtidigt som hon skrek, ”jag ska döda dig”.

Det fanns inga väktare på platsen och två manliga lärare kom springande för att stoppa attacken. Johan fördes till Maimonides Medical Center med skrapsår, blåmärken och svullnad på huvudet, ansiktet och kroppen. Lana fick ett sår på benet medan hennes tonårsson blödde från näsan.

Polisen grep en man, Ez-Al Dean Bazar, 26, som slog och släpade Johan, enligt en rapport från Brooklyn State Attorney’s Office som inte sa något om hans motiv. Bazar släpptes kort efter gripandet.

NYPD ville inte kalla misshandeln för ett hatbrott och sa till Lana att ingenting hon bar tydde på att hon är judisk.

Men hon och hennes barn är välkända i skolan som just judar. Tvillingarna visade stolt upp sina judiska och dominikanska rötter i självporträtt som visades på en konstutställning nyligen. Lana kände inte den andra familjen, men hennes son gick i deras sons klass förra året.

DOE talesman Nathaniel Styer sa att skoldistriktet starkt fördömer alla som agerar våldsamt eller aggressivt under sådana händelser, men avböjde att säga om de ser det som ett hatbrott.

Men han skyllde också på Lana och Johan:

– De första anmälningarna vi har fått från flera vittnen tyder på att båda familjerna har uppträtt aggressivt, men vi utreder fortfarande ärendet och är samtidigt i dialog med familjerna när vi jobbar för att hitta en lösning.

Lana bestrider påståendet och insisterar på att ingen i hennes familj provocerade attacken och att skolpersonal berättade för polisen att medlemmar av den andra familjen var angriparna.

– Min man försökte trappa ned situationen, sa hon.

– DOE försöker sopa det under mattan för att undvika ytterligare granskning av denna avskyvärda antisemitiska handling.