×

Nyheter

Konsumenter betalar mer än nödvändigt för många livsmedel, enligt Konkurrensverket. Myndigheten pekar ut bristande konkurrens i livsmedelskedjan som orsaken till detta på sin hemsida.

”Det leder också till att pengarna inte alltid hamnar där de skulle kunna främja nyetableringar, investeringar och ökad produktion”, skriver Konkurrensverket.
”Den otillräckliga konkurrensen kan delvis förklaras av att det finns få aktörer både inom dagligvaruhandeln och förädlingsindustrin”, tillägger myndigheten.

I sin genomgång av sektorn konstaterar Konkurrensverket att toppnivån för livsmedelspriser uppnåddes i mars 2023 och att priserna därefter har förblivit höga.
”De största prisökningarna skedde i leverantörsledet, men dagligvaruhandeln har också kunnat öka sina vinstmarginaler. Därför har konsumenterna fått betala mer för vissa livsmedel än vad som egentligen skulle vara nödvändigt”, skriver myndigheten.

Konkurrensverket är en svensk myndighet som ansvarar för att övervaka konkurrensen på marknaden och verka för en effektiv konkurrens till nytta för konsumenterna. Deras uppgifter inkluderar att utreda och motverka konkurrensbegränsande samarbete, missbruk av dominerande ställning och andra förfaranden som hämmar konkurrensen.

Fakta om Konkurrensverkets undersökning om höga livsmedelspriser i Sverige

1. **Bristande Konkurrens:**
– Konkurrensverket har identifierat en bristande konkurrens i livsmedelskedjan som en huvudorsak till de höga livsmedelspriserna i Sverige.
– Denna bristande konkurrens beror på ett fåtal aktörer både inom dagligvaruhandeln och förädlingsindustrin.

2. **Effekter på Priser och Vinstmarginaler:**
– Priserna på livsmedel nådde sin högsta nivå i mars 2023 och har sedan dess legat kvar på en hög nivå.
– Störst prisökningar har skett i leverantörsledet, men dagligvaruhandeln har samtidigt kunnat öka sina vinstmarginaler.

3. **Konsumenternas Kostnader:**
– Konsumenterna har fått betala mer för många livsmedel än vad de skulle behöva om konkurrensen hade varit bättre.
– Den bristande konkurrensen leder också till att pengar inte alltid används på ett sätt som gynnar nyetableringar, investeringar och ökad produktion.

4. **Rekommendationer och Åtgärder:**
– Konkurrensverket föreslår att åtgärder vidtas för att öka konkurrensen i livsmedelskedjan.
– Detta kan innefatta att underlätta för nya aktörer att etablera sig på marknaden och att stärka konkurrensen i förädlingsindustrin.

Lämna ett svar