Nyheter

Emmanuel Macron bör avgå som president om han inte längre har en majoritet bakom sig i parlamentet efter det kommande valet, säger Pierre Mazeaud, den tidigare presidenten för det franska konstitutionella rådet.

Med tanke på hur Macron motiverade upplösningen av parlamentet och utlysandet av nya parlamentsval strax efter EU-valet, är presidentens avgång den enda logiska konsekvensen av ännu ett valnederlag, anser Mazeaud.

– Macron kommer att möta större svårigheter än de som fick honom att upplösa parlamentet, sa den tidigare presidenten för konstitutionella rådet till Radio J, enligt Le Figaro.

Opinionsmätningarna har hela tiden pekat i riktning mot att Rassemblement National (RN) blir störst i valen 30 juni och 7 juli, medan vänstersidans ”folkfront” blir näst störst. Macrons eget parti kommer sannolikt att hamna i kläm mellan höger och vänster, och förlora de flesta av sina representanter i nationalförsamlingen.

Le Figaros prognos för mandatfördelningen efter valet tyder dock på att högern inte får en klar majoritet.

 

Med ett sådant utfall kan parlamentet stå utan styrande majoritet.

När han utlyste nyval tog Macron chansen att vänstern inte skulle kunna samlas på så kort tid, men han förlorar detta riskabla spel, menar Mazeaud:

”Han gjorde ett misstag. Jag anser att denna upplösning är ett misstag”. I händelse av ett nederlag måste ”presidenten avgå för att sätta stopp för denna allvarliga situation för vårt land, och därmed också dess konsekvenser för Europa och till och med för världen”.

Samtidigt råder fortfarande osäkerhet om vem som blir vänsterns statsministerkandidat.

Jean-Luc Mélenchon, som är ledare för det extrema vänsterpartiet La France Insoumise (LFI), har nyligen skickat signaler om att han ”ämnar regera”. Andra delar av vänstern fruktar att Mélenchon skulle kunna skrämma bort mer moderata väljare.