Nyheter

Frankrikes premiärminister Gabriel Attal och ledaren för Le Pens Rassemblement National (RN), Jordan Bardella, drabbade samman på tisdagen i en upprörande debatt i kölvattnet av president Emmanuel Macron som på måndagen hävdade att landet är på väg mot inbördeskrig om RN går ut som segrare i det mest polariserande riksdagsvalet på flera decennier.

Känner inte igen sitt eget land

Bardella hävdar att Macrons regering inte har tagit vanliga fransmäns oro på allvar:

– Miljontals fransmän känner inte igen Frankrike de växte upp i. Landet står inför ett historiskt val mellan höger och vänster.

Macron kritiseras från alla håll

Macron kritiseras hårt internt för beslutet att utlysa nyval efter att han besegrades i EU-valet tidigare denna månad. Särskilt kritiseras han inom de egna leden för måndagens antydan om inbördeskrig om han förlorar parlamentsvalet.

I podcasten ”Generation Do It Yourself” sa han att både högerns RN och vänsterkoalitionen Nouveau Front Populaire (NFP) – de ledande kandidaterna i parlamentsvalet – riskerar att störta Frankrike in i ett inbördeskrig.

– RN:s lösningar för att hantera rädslan för brott och invandring bygger på ”stigmatisering eller splittring”. Extremhögerns lösningar är inaktuella eftersom de kategoriserar människor utifrån religion eller ursprung. Därför leder de till splittring och inbördeskrig.

🇫🇷 New anti-immigration music video goes viral in France.

Vänstern uppvaktar muslimer

Macron hade en liknande analys av det yttersta vänsterpartiet La France Insoumise (LFI) som har anslutit sig till koalitionen NFP och positionerar sig gentemot muslimska väljare genom sin negativa inställning till Israel i Gaza.

– Men det finns också en möjlighet till inbördeskrig eftersom de kategoriserar människor enbart utifrån deras religiösa övertygelse eller det samhälle de tillhör, vilket motiverar deras isolering från en bredare nationell gemenskap. I det här fallet kommer du att få ett inbördeskrig med de som inte delar samma värderingar.

Snabb replik

Bardella är känd för sin snabba replik. Attal hävdade under debatten att RN:s förslag om att sänka pensionsåldern kostar mycket pengar. Han fick svar på åtalet:

– Det stämmer, 1,6 miljarder euro, motsvarande den årliga budgeten för gratis sjukvård för illegala invandrare. Förlåt att jag går till valurnorna för mina landsmän.

Macron lovar att sitta kvar

Oavsett valresultat har Macron lovat att fortsätta som president till slutet av sin andra mandatperiod 2027.

Opinionsmätningarna tyder på att söndagens första omröstning kommer att ge RN 37 procent, NFP 29 procent och Macrons Renaissance 21 procent.