Nyheter

Ett skoldistrikt i New Jersey har bett om ursäkt för att ha kränkt en muslimsk aktivistgrupp. Ursäkten kom efter att en gymnasielärare hade ställt en fråga i ett test där Islamiska staten utpekades som en terroristgrupp.

Wayne Township Public Schools rektorskansli skickade ett brev till distriktet och bad om ursäkt för en olämplig fråga som ställdes under ett test på Schuyler-Colfax Middle School tidigare i veckan.

”Frågan var kränkande och strider mot våra värderingar om respekt, inkludering och kulturell sensitivitet”, stod det bland annat i uttalandet. Fox News skriver om fallet.

Rektorns brev behandlade ett klagomål nyligen från aktivistgruppen Teaching While Muslim (TWM) på sociala medier. Gruppen beskriver sig själv som ett nätverk av muslimska lärare som bekämpar diskriminering, implicita fördomar och institutionell rasism mot muslimer i offentliga skolor. I ett inlägg på Instagram fördömde gruppen en fråga om Islamiska staten som en lärare hade ställt till sina elever i sjuan.

Gruppen delade en skärmdump av uppdraget som lyder:

Det är en terroristorganisation som begår våldshandlingar, förstör kulturella artefakter och uppmuntrar förlust av människoliv för att uppnå sitt mål om globalt styre under strikt islamisk sharialagstiftning.

Eleverna ombads välja en grupp bland flera alternativ: Den lysande vägen (Perus kommunistiska parti), al-Qaida, Islamiska staten och Palestinas befrielseorganisation (PLO).

På bilden fylldes bubblan för Islamiska staten i, eftersom det var rätt svar. TWM fördömde frågan från tidningen och skrev:

Vi har sett antimuslimska och anti-palestinska attityder, lärare och innehåll i våra skolor gång på gång. Men vi får inte låta det fortsätta. Ring och maila alla du kan.

Aktivisten Andy Ngô skrev om saken på X och säger att många muslimer tror på användningen av terrorism för att främja islam (se globala och nationella opinionsundersökningar) och vill tysta dem som undervisar om islamisk extremism.

I yttrandet skrev rektorskansliet bland annat:

Först ber jag uppriktigt om ursäkt å skoldistriktets vägnar. Sådana incidenter är oacceptabla och återspeglar inte de standarder vi upprätthåller för vår utbildningsgemenskap. Vi förstår den djupa oro och besvikelse som detta har orsakat bland elever, föräldrar och samhället i stort. Det är också viktigt att inse att en fråga inte definierar hela vår skolgemenskap.

I ett senare uttalande har rektorskansliet sagt att en utredning har inletts i ärendet och att de har funnit att frågan delvis är hämtad från programvara som använts som resurs för denna klass.

Det är viktigt att betona att våra skolor är måna om att skapa en trygg och respektfull miljö för alla elever, oavsett bakgrund, tro, ras eller religion. Vi har en process på plats för att granska läroplanen och har redan påbörjat en granskning av denna programvara.

Det nämns också att skolan fortsätter att ge utbildning i kulturell sensitivitet till alla lärare och personal, skriver Fox avslutningsvis.