×

Nyheter

Under flera år har en desinformationskampanj spridit falska påståenden om svensk socialtjänst. Regeringen gav därför Socialstyrelsen i uppdrag att motverka denna kampanj under 2022 och 2023. Nu har regeringen beslutat att ytterligare förstärka stödet till myndigheten för att intensifiera deras arbete.

Regeringen ser allvarligt på kampanjen, som är både farlig och skadlig. Den innebär bland annat att socialsekreterare riskerar att hotas och exponeras på sociala medier, vilket kan hindra dem i deras arbete med att skydda barn i Sverige. Framför allt innebär kampanjen en risk för de barn som behöver hjälp, då de kan hindras från att få det stöd de har rätt till och behöver.

Regeringen har redan vidtagit flera åtgärder för att bekämpa desinformationen. Socialstyrelsen har fått i uppdrag att föreslå åtgärder för att långsiktigt stärka tilliten till socialtjänsten bland barn, unga och familjer som behöver stöd. Insatserna inkluderar att sprida information på relevanta språk, såsom arabiska, i de kanaler där desinformationen sprids, samt att upprätthålla en löpande dialog med kommuner, civilsamhällesorganisationer, trossamfund och andra aktörer om socialtjänstens arbete.

Regeringen betonar vikten av att Socialstyrelsen fortsätter att utveckla arbetet med att sprida kunskap om socialtjänsten på alla relevanta arenor, till exempel i skolor. För att intensifiera dessa insatser har regeringen beslutat att öka anslaget för uppdraget med 2 miljoner kronor under 2024.

– Desinformationskampanjen leder till otillbörlig påverkan där enskilda socialsekreterare hängs ut och hotas, vilket riskerar att urholka förtroendet för socialtjänsten. Det handlar i slutändan om att barn och familjer i utsatta situationer inte får det stöd de behöver, och det kan vi aldrig acceptera. Därför intensifierar vi nu arbetet ytterligare, säger socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall.