Nyheter

Tre franska drag queens kommer att vara bland dem som får hedersuppdraget att bära facklan inför sommar-OS. Paris borgmästare Anne Hidalgo är stolt över att en drag queen kommer att bära facklan, vilket Hidalgo menar symboliserar ”fredens och mänsklighetens värden”.

Det är första gången som den olympiska facklan bärs av drag queens. Männen, som när de är utklädda kallar sig för Nicky Doll och Miss Martini har burit facklan tidigare denna månad, medan Minima Gesté kommer att bära facklan i Paris under nationaldagen den 14 juli.

Beslutet har både hyllats och kritiserats. Medlemmar av HBTQIA+-kretsarna menar att de tre utklädda männen bidrar till ”acceptans för HBTQIA+-gemenskapen” och är ”en enorm källa till stolthet” medan kritiker menar att beslutet är ytterligare ett steg för att normalisera osynliggörandet av kvinnor i allmänhet och kvinnliga atleter i synnerhet.

Paris borgmästare Anne Hidalgo säger sig dock vara stolt över att kvinnor ersätts av män:

”Jag säger det igen: jag är stolt och ja, Paris är stolt över att en dragqueen kommer att bära facklan och fredens och mänsklighetens värden,” säger Hidalgo i en intervju med GCN .

Enligt GCN var 180 av de atleter som tävlade under OS i Tokyo 2020 så kallade ”HBTQ+-idrottare”, och arrangörerna förväntar sig ett liknande deltagande under årens olympiska spel:

”HBTQ+-representation främjar stöd och förståelse, och Internationella olympiska kommittén arbetar för att 2024 års spelen ska bli så inkluderande och välkomnande som möjligt för queeratleter och åskådare. Arrangörerna samarbetar med Pride House International för att skapa ett utrymme där besökarna lär sig mer om HBTQ+-friidrott.

Medan Pride-flaggor och HBTQ+-uttryck vanligtvis inte visas under öppningsceremonin, överväger arrangörer enligt uppgift att uppdatera riktlinjer för att tillåta enskilda idrottare att bära Pride-symboler på olympiska arenor.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *