Nyheter

Socialdemokraterna har idag presenterat en åtgärdslista för att skydda EU mot Rysslands försök att splittra Europa genom påverkan av EU:s institutioners demokratiska beslut- och valprocesser.

– Vi måste stoppa Rysslands infiltrationförsök i EU-parlamentet. Vi kan inte acceptera att vi har personer som agerar som nyttiga idioter och femtekolonnare och infiltrerar EU-parlamentet. Därför har vi föreslagit ett åtgärdspaket som handlar om att upprätthålla det demokratiska arbetet i EU-parlamentet, säger Socialdemokraternas försvarspolitiska talesperson Peter Hultqvist.

Socialdemokraterna föreslår: Parlamentariker som är under brottsutredning med bäring på Europas säkerhet ska kunna stängas av från parlamentets verksamhet så länge utredning pågår Ryssland har systematiskt upprätthållit kontakter med höger- och vänsterextrema partier för att få stöd från institutionella aktörer inom unionen i syfte att legitimera sina olagliga och brottsliga handlingar.

I utredningar har det tydligt framgått att Ryssland haft kontakt med europeiska parlamentsledamöter och betalat några av dem för att främja rysk propaganda. Det är oacceptabelt och undergräver de demokratiska processerna i EU och dess medlemsstater, exempelvis fria och rättvisa val. Förbud mot Europaparlamentarikers och deras tjänstemäns resor betalda av tredje land Vi vill förbjuda resor som tredjeländer erbjuder gratis till ledamöter av Europaparlamentet och tjänstepersoner vid EU-institutionerna (däribland ackrediterade parlamentsassistenter och partigruppernas rådgivare, samt nationella tjänstemän), för att på så sätt stävja korruption och att tredjeland köper sig inflytande i EU:s institutioner.

Utöka mandatet för Europeiska byrån för bedrägeribekämpning och Europeiska åklagarmyndigheten Vi vill att mandatet för Europeiska byrån för bedrägeribekämpning (Olaf) och Europeiska åklagarmyndigheten (Eppo) ska utökas så att det blir möjligt för dem att lagföra fall rörande utländsk inblandning i demokratiska processer inom EU:s institutioner.

Skärp säkerhetsprövningen vid anställning av tjänstepersoner och politiska assistenter i Europaparlamentet Idag består säkerhetsprövningen endast av att nyanställda skickar in ett utdrag ur belastningsregistret. Vi vill skärpa säkerhetsprövningen genom förstärkt screening av personal, särskilt de som deltar i sammanträden inom stängda dörrar och har tillgång till konfidentiell information. Inför obligatorisk utbildning för anställda och parlamentariker om korruption och utländsk inblandning Vi vill införa en obligatorisk, effektiv och regelbunden utbildning om säkerhet, inblandning, etiska standarder, efterlevnad och integritet för alla ledamöter och all personal i parlamentet, för att öka medvetenheten om att de är potentiella måltavlor för utländska statliga och icke-statliga aktörer. Detta stämmer överens med vad Europaparlamentet själva har begärt.