Kommentarer

Det var inte bara nästan pinsamt. Det var väldigt pinsamt. Man tyckte nästan synd om Joe Biden.

Biden verkade vara uppenbart försvagad, både fysiskt och mentalt. Han verkade desorienterad. Han fnyste, talade osammanhängande och stundtals nervöst och oförståeligt med flackande blick och ett kroppsspråk som inte lyckades dölja att han är en gammal, försvagad man.

Även CNN:s kommentarpanel var tydlig i sin slutsats efter debatten: Biden verkade gammal. Trump framstod som målmedveten och energisk. Biden är 82 nu och kommer att vara 86 i slutet av nästa presidentperiod. Han framstod som en gammal man, olämplig att vara president i USA nu. Han kommer uppenbarligen inte att kunna vara president i fyra år till.

Donald Trump hade uppenbarligen lärt sig av den tidigare presidentkampanjen. Han framstod fortfarande som Donald Trump, men mindre skrytsam, mindre narcissistisk, mindre vulgär och mer disciplinerad och fokuserad än i den förra presidentvalskampanjen. Den tv-sända debatten var en klar seger för Donald Trump.

Formatet som valts av CNN, utan publik och med strikt tilldelad talartid och med mikrofoner som var avstängda för att förhindra avbrott, var balanserat och sakligt. CNN:s debattpanel var som väntat ensidigt sammansatt av liberala kommentatorer. Men till och med de hade svårt att dölja sin besvikelse när debatten var över. Slutsatsen var tydlig: Biden är körd.

Det tråkiga är att debattformen och diskussionen om kandidaternas lämplighet blev viktigare än innehållet och politiken. Men även här lyckades Biden sämre.

Teman var som förväntat; ekonomin och prisuppgången, abortfrågan, gränsfrågan och den ökade invandringen, kriget i Ukraina, Nato, Gaza och Palestinafrågan, stormningen av kongressen, black vote, den ökade brottsligheten, opioidepidemin, socialpolitik.

Trump fick till sist frågan om han skulle respektera valresultatet. Här var Trump redo. Han bekräftade att om valet var ”fair and square” så skulle han naturligtvis göra det, och tillade att ”political violence is totally acceptable”.

”Osynliga” Kamala Harris, som intervjuades av CNN omedelbart efter debatten, gjorde sitt bästa för att tona ner Bidens svaga prestation. Men till och med hon var tvungen att stammande erkänna att detta var en slow start för Biden. Hon bekräftade egentligen bara det alla insett länge, nämligen att hon själv inte heller är ett kraftfullt alternativ till Biden som president.

Demokraterna fruktade denna debatt. Debatten bekräftade vad de fruktade. I CNN:s väljarpanel drog 67 procent slutsatsen att Trump vann debatten, medan 33 procent tyckte att Biden var bäst.

Biden är körd! Kamala Harris är inget alternativ. Paniken sprider sig nu i det demokratiska partiet.