Nyheter

Två personer tillhörande en vikingasekt åtalas nu för upprepade hot mot tjänstemän och politiker. Bland annat planerade de att avrätta politiker och tjänstemän. En lokal politiker från Sverigedemokraterna har valt att lämna sitt uppdrag på grund av hoten.
– Det är inte värt det om jag ska bli hotad till livet, säger den före detta SD-politikern.

Den aktuella vikingasekten, kallad ”Gudalandet”, har sitt säte på landsbygden utanför Gullspång. Enligt ett polis-PM består sekten av cirka åtta medlemmar och leds av 58-åriga Ditta Rietuma, en lettisk medborgare.

På våren 2023 beslöt socialtjänsten i Gullspång att omhänderta tre barn enligt lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga (LVU). Ditta Rietuma, som själv har ett barnbarn omhändertaget enligt LVU, kom i kontakt med föräldrarna till de omhändertagna barnen och engagerade därigenom sekten i konflikten.

Sektmedlemmar började dyka upp oinbjudna på kommunens möten, inklusive ett möte i socialnämnden där ärendet diskuterades. Sekten anklagade politikerna för att röva bort barn och hotade med att ställa dem inför rätta i sektens egen domstol, ”Hova Ting”.

Hoten eskalerade snabbt. Flera politiker och tjänstemän i kommunen mottog mejl och videomeddelanden där sekten visade en förberedd avrättningsplats med galge och huggkubbe. Hoten rapporterades till polisen, och när sektledaren Ditta Rietuma förhördes, hotade hon även förhörsledaren.
– Du kommer få avrättningsbesked idag. Om du inte kapitulerar, sa Rietuma i ett förvirrat förhör.

Förutom Ditta Rietuma har 86-årige Lars Rutger Solstråhle en framträdande roll i sekten. Båda två har varit politiskt aktiva under många år och engagerat sig i olika samhällsfrågor. Rietuma var tidigare medlem i Miljöpartiet, något som MP:s ordförande i Gullspång, Johan Svensk, bekräftade under polisförhör.
– Hon har varit medlem i Miljöpartiet tidigare, men lider av psykisk ohälsa och säger att vi ska lyssna på dem, förklarade Svensk.

Både Rietuma och Solstråhle erkänner att de skickat dödsdomar till politiker och tjänstemän, men menar att de ändrat sin strategi och inte längre skickar sådana meddelanden.
– Efter det här mötet med er har vi bytt strategi. Vi skickar inte längre dödsdomar, hot om dödsdom och straff, sa Rietuma till polisen.

De åtalade hävdar dock att de inte begått något brottsligt.
– Det är klart att det inte är ett brott. Jag har inte begått något brott. Jag stoppar världskriget alldeles själv, påstod Rietuma.
– Jag gör min medborgerliga plikt, hävdade Solstråhle.

Flera av de hotade politikerna var osäkra på hur allvarligt de skulle ta hoten, men för en SD-politiker blev det för mycket. Hoten, tillsammans med pressen från att vara småbarnsförälder, gjorde att hon kände sig tvingad att lämna politiken.
– Jag var osäker på politiken redan innan jag blev hotad eftersom jag är småbarnsförälder och det tar mycket tid, men det här är sista droppen. Det är inte värt det om jag ska bli hotad till livet, sa hon till polisen.

Nu står de två sektmedlemmarna inför rätta för hoten mot politiker och tjänstemän i Gullspång under förra året. Rättegången pågår under onsdagen och torsdagen.