Kommentarer

Vet Serbiens president Aleksandar Vučić något som vi andra inte vet? Han har låtit sig intervjuas av den schweiziska veckotidningen Weltwoche. Där avslöjar han att Serbien kontrollerar sina beredskapslager på grund av faran för ett storkrig. Hans perspektiv ligger bara tre eller fyra månader in i framtiden.

Retoriken hårdnar för varje dag

I intervjun säger Vučić bland annat att ”retoriken hårdnar varje dag”:

– Det påminner mig om ett citat från en känd historiker: ”Tåget har lämnat stationen, och ingen kan stoppa det”. Jag tror att vi har kort tid på oss att ompröva och reflektera över vad som händer i Ukraina. Om stormakterna inte gör något snart är jag ganska säker på att vi står inför en verklig katastrof.

Om du satsar på att någon bluffar betyder det att du inte har bättre kort på handen. Du vet inte, du tror bara att den andra har svagare kort. Jag är alltid mycket försiktig när jag överväger Putins framtida drag.

Ingen talar om fred

– Situationen kompliceras av att alla pratar om krig. Ingen talar om fred. Ingen söker fred. Fred är nästan ett tabuord. Det är väldigt konstigt att ingen försöker stoppa kriget.

Det finns en teori – som jag förstår utan att säga att jag stöder den – att västvärlden tror att de lätt kan besegra Putin, de kommer att trötta ut honom i Ukraina, han kommer att störtas och Ryssland som vi känner det kommer att upphöra att existera osv.

Kanske är det en möjlighet, men jag tror inte det.

Ledarna borde göra allt som står i deras makt för att stoppa krigshetsarna. Vad de inte berättar för sina folk är att de riskerar att behöva betala ett väldigt högt pris för spelet de spelar.

Absolut allt står på spel

– Varför säger jag att vi står vid kanten av avgrunden? Analysera Natos och USA:s situation. De har inte råd att lida nederlag i Ukraina. Ur ett geopolitiskt perspektiv skulle det försämra Europas och västvärldens kollektiva ställning så starkt att den aldrig kommer att kunna återställas.

Å andra sidan kan Ryssland inte heller förlora kriget, det kommer att utplåna landet.

De två sidorna är så långt ifrån varandra och allt står på spel, ingen har råd att lida nederlag. Det är därför jag är villig att säga det öppet: Vi närmar oss en katastrof. Vem är redo att låta miljontals människor dö? Jag är inte redo att förlora en enda person och jag vill inte vara med om det här. Men besluten fattas av andra.

Kim Dotcom har lagt ut en sammanfattning av intervjun på Twitter:

– Tre eller fyra månader till Big Bang. Lyssna på Serbiens president och hans bedömning av situationen i Ukraina. Européerna måste befria sig från det amerikanska imperiet på tillbakagång annars måste de betala räkningen.

Bakom kulisserna

I kommentarer till intervjun frågas om Vučić – som har en bra relation med Moskva och Vladimir Putin – kan ha insyn i vad som händer bakom kulisserna. Det hävdas också att vänstern måste förklaras att ett storkrig inte kommer att vara hållbart. Kärnraketer flyger inte tack vare solpaneler.

Hela den timmeslånga intervjun finns utlagd på YouTube.

NATO-landene i samtaler om å sette flere atomvåpen i beredskap

 

Läs också