Nyheter

Simmaren Lia Thomas stoppas från att delta i sommar-OS, rapporterar The Guardian. Idrottens skiljedomstol (CAS) har beslutat att hon inte får delta eftersom hon genomgick könskorrigering efter 12 års ålder.

Den amerikanska simmaren Lia Thomas, som blev globalt känd efter att ha blivit den första transkvinnan att vinna en NCAA-titel i mars 2022, har förlorat en rättstvist mot World Aquatics vid Idrottens skiljedomstol (CAS). Beslutet innebär att hon inte kan delta i nästa månads OS i Paris.

Den 25-åriga Thomas är fortsatt förbjuden att tävla i damkategorin efter att ha misslyckats med att upphäva regler som simnings styrande organ införde sommaren 2022. Dessa regler förbjuder alla som genomgått ”någon del av manlig pubertet” från att tävla i damkategorin.

Thomas hade hävdat att reglerna borde förklaras ”ogiltiga och olagliga” eftersom de strider mot den olympiska stadgan och World Aquatics konstitution. Men i ett 24-sidigt beslut fastställde domstolen att Thomas ”helt enkelt inte har rätt att delta i WA-tävlingar” som någon som inte längre är medlem i USA:s simförbund.

Nyheten välkomnades av World Aquatics, som kallade det ”ett stort steg framåt i våra ansträngningar att skydda kvinnlig idrott”.

”World Aquatics är dedikerade till att skapa en miljö som främjar rättvisa, respekt och lika möjligheter för idrottare av alla kön, och vi bekräftar detta löfte,” tillade de.

World Aquatics införde de nya reglerna efter att Thomas besegrade olympiska silvermedaljören Emma Weyant med 1,75 sekunder för att vinna NCAA-guld på 500 yards frisim för kvinnor 2022. I ett vetenskapligt dokument som låg till grund för beslutet hävdades att simmare som Thomas behåller betydande fysiska fördelar – i uthållighet, kraft, snabbhet, styrka och lungkapacitet – från att ha genomgått manlig pubertet, även efter att ha sänkt sina testosteronnivåer genom medicinering.

Även om World Aquatics var beredd att argumentera för de vetenskapliga bevisens meriter vid CAS, fokuserade hörandet enbart på huruvida Thomas, som inte längre är medlem i USA:s simförbund, hade rätt att utmana dess regler. På onsdagen beslutade domstolen att Thomas inte hade rätt att stämma World Aquatics transpolicy.

World Aquatics insisterar på att de gör allt de kan för att vara inkluderande och har infört en ”öppen” kategori för transsimmare. Planerna på att debutera denna kategori vid världscupen i Berlin förra oktober ställdes dock in efter att inga anmälningar mottagits för någon av 50m- och 100m-loppen i alla grenar, som skulle hållas parallellt med herr- och damloppen.

Thomas överklagade beslutet till CAS, men domstolen har nu fastställt att FINA regler gäller. CAS beslut innebär att Thomas inte kan delta i internationella tävlingar, inklusive sommar-OS.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *