×

Nyheter

Straffrabatten för 18–20-åringar tas bort helt – samtidigt som den minskas för ungdomar 15–17 år. Det föreslår den särskilda utredaren Gunnel Lindberg.
– Fängelse kommer att dömas ut i fler fall och bli längre än i dag, säger hon på en pressträff.

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) har mottagit ett delbetänkande om skärpta straff för så kallade ”unga lagöverträdare”. Han och den särskilda utredaren Gunnel Lindberg presenterade rapporten på en presskonferens.

Utredningen, som inleddes förra sommaren, granskar bland annat möjligheten att sänka straffmyndighetsåldern, att avskaffa eller minska straffrabatten för unga, samt att införa en ny påföljd kallad utvidgad ungdomsövervakning.

Resultaten visar att straffrabatten bör tas bort helt för unga vuxna, det vill säga personer över 18 år. För ungdomar under 18 år, som betraktas som barn enligt lagen, föreslås straffrabatten finnas kvar men minskas.

– Unga under 18 kan särbehandlas men inte unga vuxna, sa Gunnel Lindberg under presskonferensen.
Hennes utredning rekommenderar även skärpt ungdomsövervakning samt införandet av den nya påföljden utvidgad ungdomsövervakning.

För ungdomar i åldrarna 15–17 föreslår utredaren en möjlighet till ”skälig” straffreduktion, även för allvarliga brott. För 15-åringar föreslås straffreduktionen minska till 60 procent från dagens 75–80 procent. För 16-åringar föreslås en minskning till 40 procent från 65–75 procent, och för 17-åringar till 20 procent från 55–65 procent.

– Domstolen måste dock bedöma varje enskilt fall, säger Gunnel Lindberg.

Utredningen föreslår även en skärpning av ungdomsövervakningen samt en ny påföljd, kallad utvidgad ungdomsövervakning, som beskrivs som mer ingripande.

Planen är att dessa förslag ska börja gälla den 1 juli 2026. De ska nu skickas på remiss, och en slutredovisning av utredarens uppdrag – som inkluderar en eventuell sänkning av straffmyndighetsåldern – väntas i början av nästa år.