Nyheter

Finansminister Elisabeth Svantesson (M) presenterade under måndagen regeringens senaste prognos om det ekonomiska läget. Då sänks inflationsprognosen, samtidigt som tillväxtprognosen höjs.

– Kampen mot inflationen är nu vunnen, sa Svantesson under en pressträff på måndagen.

Finansministern inledde pressträffen med att deklarera en seger.
– Kampen mot inflationen är nu vunnen och vi går därmed in i en ny fas, sa hon under pressträffen.

Enligt Svantesson ska det bland annat bero på två återhållsamma budgetar och mötet med livsmedelsjättarna.

– Ett uppdrag till myndigheter att se över konkurrensen och samtalen som vi och andra har haft med matjättarna under förra våren hade också positiv effekt.

Samtidigt sänks inflationsprognosen för i år. KPI-inflationen kommer ned till 2,8 procent, enligt den nya siffran. I april räknade regeringen med 3,1 procent. För 2025-2026 justerar dock regeringen upp inflationsprognosen något, till 0,9 respektive 1,7 procent.

Tillväxtprognosen höjs till 1,4 procent i år, från tidigare 0,7 procent. För nästa år justeras tillväxtprognosen ned till 2,4 procent, från 2,5 procent och för 2026 blir det också en nedjustering till 3,1 procent, från tidigare 3,2 procent.

Svantesson vill dock varna för den svaga utvecklingen på arbetsmarknaden.

– Det är en alldeles för hög arbetslöshet. Det är tufft och mycket att göra för att underlätta för dem att komma tillbaka, säger Svantesson om den grupp som hamnat i arbetslöshet.

Svantesson är optimistisk inför framtiden men det kan också snabbt vända beroende på läget i omvärlden.

— Det har varit en bister vinter men även om solen skiner och det är varmt så är det inte så att svensk ekonomi går in i en sommar. Att kampen mot inflationen är vunnen är bra men det är fortfarande lågkonjunktur och det finns risker. Vi har en mängd utmaningar att lösa, sa hon avslutande.