Nyheter

Med de nya Nato-medlemskapen öppnar sig nya möjligheter för Sverige och Finland. De förbereder nu hur hjälp ska komma sjövägen via Norge vid en kris.

– Skulle något allvarligt hända i Sverige blir Norges kontakt västerut otroligt viktig. Möjligheterna till kontakt med Norge från havet är nästan oändliga, säger statsminister Ulf Kristersson till NTB.

Han är i Bodø för att planera det framtida Nato-försvaret i Nordnorden tillsammans med statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) och Finlands president Alexander Stubb.

För båda grannländerna har kustvägen till de centrala områdena gått via Östersjön. Med Nato-medlemskap och samarbete med Norge öppnar sig nya möjligheter.

– Vi är så vana att tänka nord-syd i Sverige. Nu måste vi också tänka på att bistånd kommer in via Norge, som sedan går vidare in i Sverige. Nu blir öst-väst-logistiken väldigt viktig, säger Kristersson.

De tre statscheferna  åkte under onsdagskvällen ut med ett kustbevakningsfartyg utanför Bodø. På torsdag börjar dagen med en gemensam joggingtur, innan de ska besöka det norska försvarets operativa högkvarter på Reitan.

Støre säger att de ska planera hur logistiken mellan länderna ska fungera.

– Våra allierade, som ska bistå Norge i en kris, måste komma sjövägen för att komma hit. USA är störst, men det finns också hjälp från Storbritannien, Tyskland, Nederländerna och Frankrike som måste komma över havet, säger Støre till NTB.

– Om dessa ska nå Sverige och Finland i en krissituation så blir det från havet och via Norge. Så det måste vi prata ordentligt om, säger han.

Vägar och järnvägar
Det pågår redan diskussioner om detta mellan ländernas försvarsmakter, men Støre har bjudit in sina nordiska kollegor att lyfta det till en politisk nivå. Han slänger ut några öppna frågor:

– Vad betyder det maritima perspektivet Norge har, och det inlandsperspektiv Sverige och Finland har? Vad betyder det för civil infrastruktur? Vägar och järnvägar så att vi kan vara till nytta för varandra?

Den norska regeringen har redan avsatt pengar i den reviderade statsbudgeten för att rusta upp vägar mot gränserna och för fler tvärspår på Ofotbanan mellan Narvik och riksgränsen.

– Norge blir vägen vi vill använda
Finlands president Alexander Stubb säger till NTB att infrastrukturen i Norge är väldigt viktig för dem.

– Vi har 1 340 kilometer gräns mot Ryssland och sedan har vi Östersjön vid södra och västra delen av vår kust, säger han.

– Om vi ​​av någon anledning skulle få en situation där vi inte kan sköta logistiken via Östersjön, så blir Norge den väg vi vill använda, säger han.

Kristersson menar att Natos expansion öppnar en mycket stor potential för att försvara hela området.

– Tradition och geografi har fått oss att förbereda oss på olika sätt. Nu kan vi samla alla resurser, vad vi har till havs, vad vi har i luften, vad vi har i ubåtar och vad vi har på marken, säger han.