Riksdagen har nu röstat igenom ”chat control 2.0”, en ny lag som ger myndigheter möjlighet att övervaka hur du använder din dator eller mobiltelefon.
Socialdemokraterna har stött lagförslaget sedan det ursprungligen lanserades av EU-kommissionär Ylva Johansson i maj 2022. Sverigedemokraterna och Centerpartiet har tillsammans valt att motsätta sig förslaget.
Moderaterna, Kristdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet har tidigare varit emot lagen. Efter att Belgien, som är EU:s ordförandeland, presenterade ett modifierat lagförslag under våren, har dessa partier nu ändrat sig.
Under tisdagen behandlade riksdagens justitieutskott det belgiska förslaget. Pontus Andersson Garpvall från SD, medlem i utskottet, kommenterade mötet:
– Sverigedemokraterna och Centerpartiet hade en avvikande mening gentemot den belgiska ståndpunkten. Övriga partier var nöjda med kompromissförslaget, som är något vagare men enligt oss fortfarande för långtgående.
”Chat control 2.0” innebär att särskilda program installeras i alla datorer, mobiltelefoner och annan elektronik inom EU, för att övervaka filmer och bilder som skickas mellan användare. EU-politikerna hävdar att övervakningen behövs för att bekämpa barnpornografi och spåra upp pedofiler. Kritikerna menar dock att åtgärderna är för långtgående och inskränker den personliga integriteten.
Det finns också oro för att spionprogrammen kan användas för att spåra och straffa regimkritiker eller visselblåsare, samt att de kan göra det lättare för fientliga aktörer att kapa krypterad datatrafik inom EU.
Nuvarande chat control är frivillig för de företag som tillhandahåller tjänsterna, exempelvis Meta som äger Facebook och Instagram. Den nya versionen, ”chat control 2.0”, gör massövervakningen obligatorisk.
Den belgiska kompromissen, som nu stöds av M, KD, V och MP, innebär att användare får välja om de vill övervakas eller inte. De som väljer att inte bli övervakade kan dock inte skicka bilder eller videoklipp till andra användare.
Imorgon ska Europeiska rådet ta ställning i frågan om chat control. Politikerna i Sverige enades om ett ja igår.
Regeringarna i Tyskland, Nederländerna, Luxemburg, Österrike och Polen säger istället nej. Särskilt i Tyskland är motståndet starkt, eftersom lagförslaget påminner om Gestapos och Stasis totalitära övervakningssystem.
Lämna ett svar
Du måste vara inloggad för att publicera en kommentar.