×

Nyheter

Enligt statistik från OECD har svenska elever den sämsta disciplinen i Europa. För att hantera detta föreslår skolminister Lotta Edholm (L) bland annat att lärarnas befogenheter utökas.

Endast Chile och Nya Zeeland har sämre disciplin i klassrummen än Sverige bland OECD-länderna. Tre av tio elever uppger att lektionerna inte startar i tid och lika många blir distraherade av andra elevers digitala verktyg som surfplattor.
– Det är mycket allvarligt, både för elever och lärare som utsätts för våld och kränkningar. Det är också tydligt att det påverkar de dåliga skolresultaten, säger Lotta Edholm till TT.

Enligt den senaste Pisaundersökningen sjunker svenska niondeklassares resultat i matematik och läsförståelse till den lägsta nivån under 2000-talet.

För att förbättra disciplinen föreslår regeringen flera åtgärder, inklusive att en utredare ska undersöka om lärarnas befogenheter kan utökas och om vissa dokumentationskrav kan tas bort, till exempel vid avvisning av elever från klassrummet.
– Dokumentationskraven kan leda till att lärare undviker metoder som de egentligen tror är bäst, säger Edholm.

Andra förslag inkluderar skolsociala team och fler akutskolor.
– Det finns inte en enkel lösning – allt från bättre uppfostran av barn till fler akutskolor för våldsamma elever behövs, säger Edholm.

Även i årskurs 4 rapporteras det om stök, enligt PIRLS-undersökningen riktad till rektorer. Åtta av tio rektorer upplever problem med bråkiga klassrumsmiljöer och nästan nio av tio har problem med grovt språkbruk.
– Det är mycket allvarligt eftersom det handlar om tioåringar.

Edholm menar att tidigt stöd kan leda till högre kunskapsnivåer och mindre ordningsproblem. Därför ska skolor kunna ansöka om statsbidrag på totalt 600 miljoner kronor för att anställa fler speciallärare och ha fler särskilda undervisningsgrupper.
– Många elever har inte fått de kunskaper som krävs. Om man inte kan läsa och skriva ordentligt och känner att man halkar efter i undervisningen finns risken att man blir en stökig elev, avslutar Edholm.