Nyheter

I en mycket diskuterad podcast med teknikmiljardärer sa Trump att han dag ett kommer att ge utländska studenter som tar examen från universitet ett green card, rätten att stanna i USA, baserat på idén om att ta vara på talangerna. Men alla är inte lika exalterade. Amerikaner tycker att det finns tillräckligt med konkurrens från utlänningar, och att de inte borde få det ännu lättare.

Det är helt nya toner från Trump, som säger att han kommer att starta det mest omfattande utvisningsprogrammet i nationens historia.

”Vad jag vill göra, och vad jag tänker göra, är om du tar examen från en högskola, tycker jag att du automatiskt ska få ett green card som en del av ditt examensbevis så att du kan stanna i landet. Och det inkluderar junior college också, alla som tar examen från ett college. Du går dit i två eller fyra år”, sa han och lovade att ta itu med det här problemet från dag ett.

Han sa att han känner till berättelser om människor som tar examen från de bästa colleges och vill stanna i USA men inte får visum, vilket tvingar dem att återvända till sina hemländer, med hänvisning till Indien och Kina i synnerhet. Han sa att de blir mångmiljardärer och sysselsätter tusentals arbetare.

”Du behöver en grupp människor som kan arbeta för ditt företag”, sa Trump. ”Och de måste vara smarta människor. Alla kan inte vara mindre än smarta. Du behöver briljanta människor.”

I ett uttalande som släpptes timmar efter att podden lades upp sa kampanjpressekreteraren Karoline Leavitt: ”President Trump har skisserat den mest aggressiva screeningprocessen i USA:s historia, för att utestänga alla kommunister, radikala islamister, Hamas-anhängare, Amerikahatare och offentliga kritiker. Han menar att vi bara ska behålla de mest begåvade akademiker som kan göra viktiga insatser för USA, efter att en sådan genomlysning har skett. Detta kommer bara att gälla de mest beprövade universitetsutbildade som aldrig kommer att utmana amerikanska löner eller arbetare.”

Karoline Leavitt kände nog ett behov av att lugna Magafolket. Det var nya toner.

Trump vill gärna vinna och nå så breda grupper som möjligt. Men det finns några osynliga gränser han inte kan passera. Sedan förlorar han kärnväljarna, och utan dem kan han inte vinna. Sedan går luften ur ballongen.

Valet av vicepresidentkandidat kommer att säga något om var Trump ligger.