Nyheter

Ukrainska trupper använde USA-levererade Himars-missiler för att förstöra ett avancerat luftförsvarssystem inne i Ryssland. Kreml varnar Washington för att stöd till attackerna inne i Ryssland kan få ”fatala konsekvenser”.

Flera missiler ska ha träffat en luftvärnsinstallation nära Belgorod i Ryssland, som var utrustad med S-300/400 luftvärnsmissiler, enligt The Telegraph.

Bilder efter attacken visade bränder från havererade fordon, med rök som vällde upp i luften. Attacken ska ha skett i söndags.

Tidigare har Sergej Ryabkov, Moskvas biträdande utrikesminister, sagt att USA kommer att möta ”fatala konsekvenser” om det tillåter Ukraina att använda amerikanska vapen för attacker inne i Ryssland.

En rådgivande tankesmedja har rekommenderat Kreml att genomföra en provsprängning av kärnvapen för att understryka hur allvarligt ryssarna ser på situationen.

USA har hittills bara tillåtit Kiev att attackera mål i Ryssland om de utgör ett omedelbart hot mot ukrainska styrkor. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har sedan dess bett om tillstånd att använda amerikanska vapen och ammunition för långdistansanfall.

Både Biden-regimen och flera europeiska Nato-länder, inklusive Norge och Sverige, har nu tillåtit ukrainska styrkor att använda de vapen länderna har levererat till Ukraina för attacker inne i Ryssland.